Hopp til innhold

Snart kan du betale «alt» med mobilen

Snart kan du droppe kort og kontanter. Fra i høst kan du betale med mobilen.

Markedsføring mobiltelefon

Mobiltelefon vil i høst bli det nye betalingsmiddelet.

Foto: Colorbox (foto), Elkjøps annonseblad (faksimile), NRK.no (montasje)

Allerede i høst kan du betale for varer og tjenester ved å bruke mobiltelefonen. Flere norske aktører lanserer mobilbetaling som gjør at du kan legge lommeboka igjen hjemme.

– Enkelt å bruke

Siden 2006 har Daniel Döderlein jobbet med det som i høst lanseres som Mcash, en mobil-løsning som skal samle dine betalingsbehov i mobiltelefonen. Han har jobbet i en årrekke med mobilutvikling, men slo seg aldri til ro med at det ikke går an å betale med mobilen på en enkel måte, med en løsning.

Daniel R. Döderlein

Daniel Döderlein står bak en ny app som gjør at du kan betale overalt med mobilen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Nå finnes det en rekke betalingsløsninger som gjør forskjellige ting. Hvis man tenker over det, så er det ganske fragmentert. Vi bruker kontanter eller nettbank til å gjøre opp mellom venner, vi bruker kortet for å betale i butikken og vi bruker kortnummeret når vi betaler på internett. Vi har samlet dette i en løsning, som skal være enkel å bruke, forteller han.

I dag finnes det ingen løsning som dekker alle behov og noe av tanken er at du skal bruke telefonen du allerede har. Målet var også å lage en løsning som ikke gjør at brukerstedene må kjøpe nye maskiner, derfor er det viktig for oss at Mcash kan legges inn som programvare på kassaapparatene, forklarer Döderlein.

– Ingen begrensninger

Ved hjelp av en app, tar du bilde av en strekkode, en såkalt qr-kode. Slik får du betalingsinformasjonen du trenger direkte til appen på telefonen. Ingen kort eller kontoinformasjon er lagret fysisk i mobiltelefonen og du må bruke en eget passord for å komme inn i appen.

Og det er ingen begrensninger for hvor og hvordan du kan bruke mobiltelefonen som betaling, forklarer Döderlein.

– Du kan betale fra person til person, til kassa, til betalingsterminalen, til en nettside og til et nettbrett og en annen mobiltelefon. I tillegg kan du til en qr-kode i en annonse eller faktura. Ser du en vare du vil ha i avisen og det er en qr-kode, kan du kjøpe den og få den tilsendt hjem, for klarer han.

mcash

Nedlasting av en app med selvvalgt passord er det som skal til for å sikre komme i gang med sikker mobilbetaling med Mcash.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mcash har fått konsesjon fra finanstilsynet i Norge og er testet av sikkerhetsekspertene fra Universitetet i Bergen.

– De har prøvd å hacke oss flere ganger, men klarer det ikke, smiler gründeren.

I tillegg til Mcash presenterer også Telenor og DNB betaling på mobil i løpet av året. Og det er store forventninger.

Kortselskapet VISA tror over halvparten av deres transaksjoner kommer til å foregå via mobil innen 2020.

Holder telefonen over

Telenor har valgt å satse på en Near field communication (NFC) som betyr at du kan betale ved å holde telefonen over en betalingsterminal, mot en annen telefon eller en annen form for leser som er kompatibel med teknologien ved å bruke et mobilkort i telefonen.

Viktoria Erngard, forretningsutvikler hos Telenor, har stor tro på at betaling med mobilen vil ta av.

– Innen 2020 er det flere som betaler med mobilen enn med vanlig bankkort, mener hun.

Hun sier at sikkerhet har vært et av de viktigste satsingsområdene deres.

– Vi har testet mobilkortet i et pilotprosjekt med to hundre kunder, som alle mener at denne teknologien er fremtiden.

I første omgang er ikke iPhone med i prosjektet fordi Telenor har valgt å avvente hva Apple gjør i forhold til mobil betaling, forklarer Erngard.

Hun forteller også at selv om de har samarbeidet med DNB om denne løsningen, er målet å få med så mange operatører som mulig.

Telenor har tett dialog med næringslivet, og er i fortløpende kontakt med de største dagligvarekjedene i landet. Målet deres er å tilby tjenestene i løpet av året.

– Ikke skeptisk

Fagdirektør Jorge. B. Jensen i Forbrukerrådet, tror disse appene og betalingsformene kommer til å bli populære og han er ikke bekymret for sikkerheten.

– Nei, utviklingen går den veien. Vi har kunnet blitt bedratt når vi utfører banktjenester via pc, så det kan jo også skje på mobil. Men det er de som har laget systemene som må sørge for at disse systemene er trygge for oss brukere, forklarer han.

Og heller ikke bransjen viser seg å være skeptisk. For Lars Thomas Stene, som har fått jobben med å få næringslivet med på laget for Mcash, forteller at interessen er stor.

Lars Thomas Stene

Lars Thomas Stene har vært i kontakt med næringslivet for å fortelle om de nye løsningen, og floretter om et marked som er modent for ny teknologi.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– De lurer på når de kan få det og om de kan få det i morgen, ler han.

Allerede har Mcash inngått avtaler med restauranter som Burger King og Peppes, og det står flere kiosk og dagligvarekjeder på lista.

– Nå gleder vi oss bare til å få alle løsningen ferdig, sånn at vi kan tilby dette til det norske folk, smiler han.

Vi har vært gjennom sjekker, brevgiro, sms-betalinger og til slutt nettbank. Nå er tiden moden for noe nytt, mener investor Dagfinn Reinertsen som har valgt å satse penger på denne teknologien.

– Det neste store som vi ser nå, er å gjøre betalingene mer universelle slik at vi kan bruke et redskap, et verktøy for å betale i alle kanaler – på nett, i kassa, i taxier, ja, nær sagt overalt hvor man i dag kan betale kontant eller med kort.

Han forteller at markedet har forandret seg.

– Nær sagt alle nye mobiler som selges i dag er smartmobiler som gir nye muligheter for sikre betalinger overalt hvor man kan handle. Markedet gir helt andre muligheter nå og teknologien har kommet langt. Vi ser jo også at mennesker sitter på mobiler som nærmest er en betalingsautomat, fordi mobilen i praksis er en liten datamaskin, sier han.

Dagfinn Reinertsen

Dagfinn Reinertsen har valgt å satse penger på ny teknologi, og har stor tro på mobil-løsningen Mcash.

Foto: Anette Torjusen / NRK