NRK Meny
Normal

– 99 prosent er ID-løse personer

Moss lufthavn Rygge har vist seg å være transittflyplass for mennesker uten gyldige papirer.

Anders Lia

Moss lufthavn Rygge har vist seg å være menneskesmuglernes nye favoritt.

Foto: NTB Scanpix/NRK

Mange av passasjerene som lander på Moss lufthavn Rygge, må vise gyldige dokumenter for å komme inn i landet.

Men på grunn av Schengen-avtalen blir ikke alle kontrollert. Leder for politienheten ved flyplassen, Anders Lia, fikk nylig en telefon fra kolleger i Finland.

– Det hadde kommet to familier fra Syria til Finland for å søke asyl.

De to familiene, som begge består av en mor, far og fire barn, opplyste at de hadde reist fra Thessaloniki i Hellas til Moss lufthavn Rygge med fly.

Videre har de tatt buss gjennom Sverige og båt til Finland. Sakene er overtatt av Sentral etterforsknings- og utlendingsenhet i Sarpsborg.

– 99 prosent er ID-løse

Anders Lia

Anders Lia ved politiet på Moss lufthavn Rygge.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Det viser seg altså at flyplassen i Østfold nylig har vært brukt som transittflyplass for personer uten gyldige papirer.

Det overrasker politiet – som ikke ser bort fra at det er store mørketall.

– Dette medførte at vi satt litt mer fokus på det neste flyet fra Thessaloniki, og der ble det avdekket sju personer som kom ulovlig, sier Lia.

Politiet ved flyplassen ønsker å ta flest mulig ulovlige innvandrere, og vil ikke ha et rykte på seg at det er enkelt å unngå kontroller her.

Det kan nemlig føre til at enda flere uten gyldige dokumenter vil prøve seg. Fly fra Sicilia er også interessante for politiet.

– Det startet en rute til Palermo i slutten av mars, og der er 99 prosent av de reisende ID-løse personer fra Somalia, hevder Lia.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.