Mister barna fordi de er for gamle

Ekteparet Nilsen i Råde fortviler fordi de ikke får fortsette å være fosterforeldre for to små gutter som har bodd hos dem i et år.

Et ektepar i Råde fortviler fordi de ikke får fortsette å være fosterforeldre for to små gutter

De to barna som bor hos familien er på henholdsvis 1,5 år og 2,5 år. Anne Berit Nilsen synes det er uholdbart for barna hvis de igjen må skifte familie.

Foto: Håvard Wien / NRK

Anne Berit (55) og Tom Arne Nilsen (63) er fosterforeldre til to små gutter. Det har de vært i snart ett år. Men nylig fikk ekteparet en nedslående beskjed fra barnevernet i Råde.

Til tross for kritisk mangel på fosterhjem i Østfold , vil barnevernstjenesten flytte guttene fordi de mener ekteparet er for gamle.

(Artikkelen fortsetter under TV-reportasjon)

Anne Berit Nilsen mister fosterbarna fordi de er for gamle

– Uholdbart

– Det er bare tull. Barnevernet mener det er for vanskelig for en 70-åring håndtere eventuelle problemer som etterhvert kan oppstå med barna. Men det er jo like vanskelig for en 40-åring, mener nå jeg, sier Anne Berit til NRK.no.

Det er Fredriksstad Blad som i dagens utgave forteller historien til ekteparet Nilsen.

De to barna som bor hos familien er på henholdsvis 1,5 år og 2,5 år.

Anne Berit synes det er uholdbart for barna hvis de igjen må skifte familie.

– De har knyttet seg veldig til oss. Yngstemann har bodd hos oss det meste av livet og eldstemann kaller meg mimi. Han var lei seg når han måtte flytte sist, og jeg synes det er forferdelig hvis de må til et nytt sted - igjen, sier hun.

LES OGSÅ:

– Må tenke på barna

Brødrenes foreldre er rusmisbrukere, og faren er i nær slekt med Anne Berit Nilsen. Hun ønsker at barnas mor, som er til behandling for rusmisbruket sitt, får guttene tilbake når hun er rusfri.

Barnevernet må ta hensyn til at det dreier seg om et slektsfosterhjem, mener Anne Berit.

– I vår familie har barna et nettverk rundt seg og det bør man ta hensyn til. Det er viktigere enn våres alder, sier hun.

LES: –Fosterfamilier kan tjene millioner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Berit Nilsen mister fosterbarna fordi de er for gamle

Anne Berit Nilsen mister fosterbarna på grunn av alder. - Bare tull, sier hun.

Foto: Håvard Wien / NRK

– Alder en viktig faktor

Barnevernet i Råde ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt, men bekrefter at alder er en viktig faktor.

– Alderen på fosterforeldrene er ikke avgjørende, men er alltid et viktig moment når vi skal vurdere hva som er det beste tilbudet. Men det er også andre faktorer å ta hensyn til, sier Kjell Skåre, som er barnevernsleder i Råde kommune, til NRK.no.

I fosterhjemstjenesten i Østfold, som utdanner fosterforeldre, er praksis at man anbefaler unge foreldre til helt unge barn og litt eldre foreldre til tenåringer.

– Hvis personene er i slekt så er ikke kravene så absolutte, da kan vi strekke oss litt lenger. Men generlet tenker vi at 50-åringer passer best til ungdom, sier Willy Brusdal, fosterhjemskonsulent i Buf-Etat Region Øst.