NRK Meny
Normal

– Et resultat vi er fornøyde med

FREDRIKSTAD (NRK): Minkoppdretter Arne Spydevold er glad for at det anbefales en videre drift av pelsdyrnæringen, Noah kaller det hele en politisk farse.

Arne Spydevold

GREIT: Arne Spydevold mener det er greit at utvalget vil ha en gjennomgang, selv om han mener næringen er bra slik den er i dag.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Et flertall i utvalget som har gjennomgått pelsdyrnæringen, går inn for bærekraftig utvikling av næringen. Et mindretall går inn for styrt avvikling.

Les også: Frykter ikke for næringen, tross sjokkavsløringer

– Vi forventet dette og det er jo et resultat vi er fornøyde med. Så får vi se nærmere på de enkelte føringene etterhvert, sier minkoppdretter Arne Spydevold.

– Må se på kostnadene

Han synes det er greit at utvalget har hatt denne gjennomgangen og mener det er fint at utvalget kommer med noen føringer.

Mink hos Arne Spydevold

BUR: I fremtiden kan det bli andre bur for minken til Arne Spydevold.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det er alltid rom for forbedring og utvalget ville vært tannløst hvis det ikke hadde noe å peke på. Så jeg personlig synes det høres greit ut. Men vi må også se på dette i et kostandsperspektiv, sier han.

Det kom også anbefalinger til hvordan pelsdyrbønder kan bedre dyrevelferden, blant annet ved å bruke andre typer bur enn de kritiserte nettingburene. Det var også bedt om å vurdere både de etiske spørsmålene rundt husdyrhold, rammevilkårene for næringen og muligheten for en styrt avvikling eller fortsatt drift.

Spydevold mener det er viktig at budskapet om dyrevelferd når ut til alle som driver med dyr.

Les også: Pelsdyrbøndene får hatmeldinger og trusler

– Det må slike gjennomganger til slik at de som ikke har fått med seg reglene, får de med seg. Men så lenge vi har med folk å levende vesner å gjøre, vil det dessverre dukke opp ting. Selv om jeg håper det ikke skjer.

– Handler ikke om dyrene

Dyrevernalliansen og NOAH mener at pelsdyrutvalget ser bort fra faglige vurderinger om pelsdyrenes velferd i oppdretternes bur.

– Spørsmålet er hvor lenge politikerne kan gå på tvers av den brede oppfatningen blant folk. Selv internt i Høyre og Fremskrittspartiet er det nå mange som er mot pelsdyroppdrett, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen til NTB.

Hun sier det er «utrolig skuffende» og «pinlig» at et regjeringsoppnevnt utvalg kan se bort fra klare faglige vurderinger om at dyrevelferd og pelsdyroppdrett ikke lar seg forene.

Leder Siri Martinsen i dyrevernsforeningen NOAH mener det er overraskende at veterinærfaglige råd ikke blir lyttet til.

– Utvalget går tungt inn i økonomiske og næringsmessige sider. Det er viktig, men dette skulle også handle om dyrene. Det fremstår som en politisk farse, sier Martinsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Røysåsen

    Det er skogbrann i området rundt Røysåsen i Moss. Brannvesen og politi er på vei, skriver politiet på Twitter. Det er stor røykutvikling i området, og politiet anbefaler beboere i nærheten om å stenge vinduer og luftinntak.

  • Ny sjef for Østfoldforskning

    Ellen-Marie Forsberg blir ny direktør i Østfoldforskning AS fra oktober. Hun har vært leder for forskergruppa for ansvarlig innovasjon ved Arbeidsforskningsinstituttet siden 2011 og forskningssjef i perioden 2015 til 2018. Forsberg har ledet to EU-prosjekter innenfor ansvarlig innovasjon, og har jobbet mye med både forskningspolitikk og forskningsetikk.