NRK Meny
Normal

Mindre å spare på harrytur

Mens matvareprisene i Sverige og Danmark øker med flerfoldige prosent, er Norge et av de landene i Europa med svakest prisøkning.

Svenskehandel
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mens matvareprisene i Sverige og Danmark øker med 9,4 og 8,0 prosent, går det mye saktere her til lands.

LES: 6,3 millioner harryturer i 2007

Dette kan bety at det blir stadig mindre å spare på grensehandel.

Fra juni 2007 til juni 2008, økte prisen på norske matvarer med bare 3,2 prosent, langt mindre enn i våre naboland, ifølge SSB.

Norge er dermed blant landene i Europa som opplever svakest økning i prisene.

Størst overføringer

I denne gruppen er også Sveits, som sammen med Norge er ett av to land som har størst overføringer til eget landbruk over statlige budsjetter, ifølge OECD.

I gjennomsnitt reiste alle nordmenn minst en gang til Sverige på handetur i fjor - totalt utgjorde grensehandlen 9,3 milliarder kroner i 2007.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker handlekø

Økningen fra 2006 var på 5 prosent - og ifølge handelsnæringen har det aldri noensinne blitt handlet så mye i utlandet som ifjor. Mer enn 80 prosent av grensehandelen i 2007, ble gjort i Sverige.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bra jobbutsikter for konkursrammede

    Markedssjef i Nav Østfold, Hege Aatangen tror det er gode muligheter for å finne ny jobb for dem som mistet jobben etter konkursen i Pro landskap as. Om lag 100 fast ansatte og innleide arbeider ble rammet av konkursen i Sarpsborgbedriften. Aatangen sier det er behov for bygg og anleggsfolk i Østfold, men sier mulighetene øker om man også søker seg mot Akershus, Oslo og Vestfold.

  • Boring i Sarpsborg sentrum

    Sarpsborg kommune har satt i gang grunnboring på to parkeringsplasser i sentrum.
    På den ene tomten er det planer om å bygge et parkeringshus, mens på parkeringsplassen ved biblioteket er de planer om et bygg på mellom 2- 5000 kvadratmeter for bibliotek og andre publikumsrettede kommunale funksjoner.