NRK Meny
Normal

- Den tristeste dagen i rockehistorien

16. august 1977 døde Elvis Presley. Markeringene er mange verden rundt, og i Halden serverer Farm-sjef Tom Skjeklesæther historier og anekdoter rundt "The King".

Elvis i millitæret i Friedberg Tyskland

Elvis Aaron Presley (født 8. januar 1935, død 16. august 1977) var en amerikansk sanger i rock and roll sjangeren og skuespiller. Elvis Presley er tidenes mest suksessrike musikkartist og har solgt over 1 500 millioner plater verden over. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike artistene som har levd.

Foto: AP

16. august er en spesiell dato for svært mange musikkinteresserte mennesker rundt om i verden. 

På denne datoen i 1977 gikk nemlig Elvis Presley, The King Of Rock ’N’ Roll, bort – bare 42 år gammel.

Mange husker ennå hvor de var og hvordan de reagerte på nyheten om Elvis sin død 16. august 1977.

 

Elvis Presley

I 1968 spilte Elvis inn et comebackshow som plasserte ham tilbake på tronen som «Kongen». På 1970-tallet var Elvis tilbake med en mengde konserter – nærmere 1 200 i tallet fra 1969 til 1977. Mange av disse ble avviklet i Las Vegas, og det ble laget to filmer fra rekken av konserter.

Foto: BETTMANN / REUTERS

Farm-sjef mimrer

I anledning 30-årsdagen for Elvis sin bortgang inviterer Siste Reis Pub i Halden til Elvis-mimring i kveld.

Journalist og Elvis-entusiast Tom Skjeklesæther og Tor Brynildsen, minst like stor Elvis-fan, skal servere historier og anekdoter på en heller løs og tilbakelent måte i kveld.

Tor Brynildsen var en av de første lokale rockerne fra Halden og Østfold som tok fatt i rock`n roll, da musikken var ny, og han opptrer fortsatt.

- Vi skal også vise en dokumentar som heter ”Last 24 Hours”, som kom ut for 2-3 år siden. Tor og jeg innleder, og ideen er at alle som er interessert kommer en tur innom og slår seg ned, sier Down On The Farm-sjefen Tom Skjeklesæther til Halden Dagblad. 

 

30 års-markering for dødsdagen til Elvis Presley

30 års-markeringen for dødsdagen til Elvis Presley ble markert i stekende varme i Memphis.

Foto: STAN HONDA / AFP

- Den tristeste dagen i rockehistorien

Fra hans gjennombrudd i 1954, og frem til sin død i 1977, lagde Elvis mange plater, filmer og ikke minst; han turnerte ekstremt mye.

Totalt spilte Elvis inn rundt 745 forskjellige sanger (som er utgitt offisielt per 2005 av RCA/BMGs hovedselskap). 

I tillegg finnes hele og deler av låter, alternative opptak av kjente sanger eller "nye" innspillinger som har kommet ut på litt mindre plateselskap innen RCA/BMG-familien – samt alle bootleg-plater som siden 70-årene har florert.  

Salget av plater var i 1977 på rundt 500 millioner verden over, men dødsfallet den 16. august 1977 fikk platepressene til å gå varme. I dag har platesalget forlengst passert 1,5 milliarder. 

Om ettermiddagen (lokal tid) den 16. august 1977 ble Elvis funnet livløs på badet av kjæresten Ginger Alden. 

Han ble kjørt til Baptist Memorial Hospital, der han ble erklært død 15:30.

- Dette er jo en trist dag. Vi snakker om å markere den tristeste dagen i rockhistorien. Mange husker jo hvor de var, hva de foretok seg og hvordan de reagerte da de fikk høre om dødsfallet til Elvis for 30 år siden, sier Tom Skjeklesæther.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet med pistol mot hodet

    Politiet fikk melding sent torsdag kveld om at en kvinne var skallet ned av en mann i en bolig i Fredrikstad. Mannen truet henne også ved å holde en pistol mot hodet hennes. Klokka fem ble mannen pågrepet utenfor en bolig på Rolvsøy. Pistolen viste seg å være gassdrevet og ikke funksjonell, melder politiet.

  • Tatt på avfallsanlegg

    To menn ble pågrepet etter at de stjal gjenstander fra Rokke avfallsanlegg i Halden. De to blir også siktet for oppbevaring og bruk av narkotika, melder politiet.