NRK Meny
Normal

Nano-prosjekt kan gjøre Saugbrugs verdensledende

Saugbrugs har fått nesten sju millioner kroner til å forske på hvordan papir kan bli billigere ved bruk av ny teknologi.

Norske Skog Saugbrugs

Norske Skog Saugbrugs i Halden kan bli verdensledende på trebasert næringsliv dersom prosjektet blir vellykket.

Foto: Rainer Prang / NRK

Administrerende direktør Roy Vardheim

Administrerende direktør Roy Vardheim.

Foto: Tomas Berger / NRK

Nå skal forskere ved Halden-bedriften se hvordan man kan bruke de aller minste partiklene i en trestokk til å lage papir, plast og armering.

– Dette er spennende, sier administrerende direktør Roy Vardheim.

LES OGSÅ:

– Kan bli verdensledende

– Vi skal lage et forskningspilotanlegg for å prøve å fremstille dette fra vår tremasse, sier han.

Prosjektet går ut på å fremstille Mikrofibrillert cellulose fra termomekanisk masse, som er den viktigste råvaren til papir. Pilotprosjektet er budsjettert til 14 millioner kroner.

Nå har Saugbrugs fått nesten sju millioner kroner av Innovasjon Norge, i tillegg til de fem millionene de fikk av forskningsrådet tidligere i år til å forske på nanocellulose.

– Dette vil gi Norske Skog unik kunnskap og kan gjøre anlegget i Halden verdensledende på trebasert næringsliv, forklarer Vardheim.

LES OGSÅ:

Håper på raske resultater

– For det første kan dette være en interessant tilsats. Vi setter nanopartiklene til papiret og kan kanskje lage papiret til en helt annen pris enn i dag. I tillegg er dette et materiale som kanskje kan brukes til andre ting, for eksempel armering til plastmapper.

Vardheim håper på raske resultater og mener vi kan se resultater om et år eller to.

– Forskningsprosjektet som vi startet i august er et treårsprosjekt, så vi har en ide om at vi skal begynne å få seriøse resultater om et år eller to. Det er ikke så veldig langt inn i fremtiden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Varmer opp til VM-runde

  Mads Østberg tar med seg VM-bilen til Sigdal i helga og får viktig kjøretrening foran Rally Sverige. Dermed får tilskuerne se en ekte VM-bil når årets rally-NM starter. Østberg får med seg Torstein Eriksen fra Eiker som kartleser.

  Mads Østberg
  Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein
 • – Høyt belegg gir korridorpasienter

  Pasienter havner på korridor fordi sykehusene må operere med et for høyt belegg. Det mener leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik. Sykehuset Østfold har en nullvisjon når det gjelder korridorpasienter, men hadde i fjor i snitt 10 pasienter bak et skjermbrett hver dag. Lederen av sykepleierforbundet mener problemet blant annet bunner i at sykehusene i Norge ligger langt over anbefalt beleggsprosent på 85 prosent.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold