Hopp til innhold

Millionsatsing på miljøvennlig oppvarming

Østfold Energi utvider fjernvarmenettet i Rakkestad for over 20 millioner kroner. Alle større nybygg skal tilkobles.

Rakkestad Varmesentral

Rakkestad Varmesentral har siden 2010 produsert fjernvarme for bedrifter på Mjørud industriområde. Nå utvides nettet mot Rakkestad sentrum.

Foto: Sverre Jarild / Østfold Energi

– Vi har i dag et fjernvarmenett på Mjørud industriområde som vi bygget i 2010. Dette leverer fjernvarme til industrikunder. Nå tenker vi å videreføre dette over til sentrum, og i utgangspunktet knytte til 15 bygg i første omgang, sier selskapets prosjektleder Jan Bastøe.

Prosjektlederen forteller at det er store miljøfordeler ved utvidelsen av fjernvarmenettet.

– Man fjerner bruk av oljekjeler og liknende, og dette vil faktisk redusere CO2-utslippet med 1.650 tonn, sier Bastøe.

Kan varme opp 400 boliger

Jan Bastøe, Østfold Energi

Prosjektleder Jan Bastøe i Østfold Energi mener det er store miljøfordeler ved å utvide fjernvarmenettet.

Foto: Privat

Fjernvarme kan best sammenlignes med er stort sentralvarmeanlegg. Anlegget kan forsyne en hel bydel med varmt tappevann og varme til oppvarming.

Anlegget i Rakkestad har kapasitet til å varme opp 400 eneboliger, men ifølge Bastøe er det ikke lønnsomt for disse å knytte seg til fjernvarmenettet.

– Det går mer på hvor mye energi som er potensialet. Det er ikke 400 bygg vi skal knytte til, men energimengden tilsvarer det da.

– Det er næringsbygg, for de private har stort sett så lite energiforbruk at det vil være for store kostnader å knytte til små enkeltboliger.

20 millioner kroner

Det er likevel muligheter for at flere større bygg blir koblet på i fremtiden.

– Vi legger oss nå ned i sentrum, og vi har fått fjernvarmekonesjon i Rakkestad sentrum og for industriområdet. Kommunen har også vært positive, og skal fremme en sak om tilknytningsplikt. Det innebærer at nye bygg på over 500 kvadratmeter vil få tilknytningsplikt. Det samme gjør også større rehabiliteringer. Så nye bygg vil stort sett bli knyttet til vårt anlegg.

Prosjektet koster drøyt 20 millioner kroner, og mesteparten av jobben vil bli gjort i løpet av sommeren.

– Det er relativt raskt. Vi setter i gang nå i begynnelsen av juni med den delen som er på industriområdet og fortsetter til Rakkestad sentrum etterpå. Vi er nok stort sett ferdige når vi kommer utover høsten, så i november måned har jeg håp om at vi er ferdige.