Hopp til innhold

Sand-maleri solgt for over en million

En amerikansk aviseier har betalt over en million kroner for et av Vebjørn Sands krigsmalerier.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand kan glede seg over stor interesse for bildene sine fra andre verdenskrig.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De siste årene har New York-baserte Vebjørn Sand jobbet med serien Scener fra andre verdenskrig og høsten 2012 ble hans til da dyreste maleri solgt for 900.000 kroner.

Jeg er takknemlig og ydmyk. Det gir meg mulighet og inspirasjon til å gå dypere inn i det jeg jobber med. Som jeg sier til min nevø og assistent - nå har vi reisepenger til Guarnica.

Vebjørn Sand

I november åpnet han sin tredje utstilling i serien og nå er to bilder allerede solgt. Det ene til over en million kroner.

– Moro at de største bildene blir solgt

Totalt 22 bilder er nå malt i serien, som Sand flere ganger har omtalt som sitt livsverk. Han har tidligere fortalt at det å jobbe med andre verdenskrig er som å gå inn i en hellig verden og at den viser at vi mennesker både er engler og demoner.

A Scene from Wannsee

Dette maleriet er solgt til en amerikansk aviseier for 170.000 dollar. Bildet er fra Wannsee-konferansen i 1942.

Foto: Galleri Sand

Han har kalt serien for individets valg, fordi den setter oss på prøver moralsk og emosjonelt.

Bildet som nå er solgt til over en million kroner, heter "A scene from Wannsee" og er 2 x 2,5 meter stort. Sand synes det er ekstra stas at det er de store bildene som nå blir solgt.

– Jeg er en oppdragsgiver for meg selv. Jeg beundrer de store komponsisjonene i barokken og da var det jo fyrstehusene og kirken som var oppdragsgivere. Jeg har lyst til å male i det store formatet og da gir jeg disse oppdragene til meg selv. Derfor er det utrolig moro at det er de største bildene som blir solgt.

Sand, som driver galleri i New York sammen med broren Aune og Marianne Aulie, sier at et slikt salg gir masse selvtillit.

– Og ikke minst åpnes det opp for nye muligheter, forklarer han.

Ondskap skjules under overflaten

Vebjørn Sand har jobbet mye med Wannsee-konferansen, som var et møte mellom representanter for tyske regjeringsdepartementer og partifolk i januar 1942 for å planlegge den "endelige, fullstendige løsning av jødespørsmålet".

– Bildet som nå er solgt er i denne temaverden, men den største komposisjonen til nå, sier Sand.

Reinhard Heydrich og Adolf Eichmann var sentrale i konferansen og Sand ser for seg disse skikkelsene og hvordan de vandrer rundt i parken.

Han har valgt å male sommer, selv om konferansen var i kald januar.

– Jeg bruker impresjonistiske, lette, fargerike scener, med mye grønt. Nesten slik at man kan assossiere med et Skagen-maleri, fransk impresjonisme. Dette er for å gi bildet dimensjon av dag og natt i menneskepsyken. Vise hvordan ondskapen skjules bak overflaten under romantiske omgivelser. Det er et idyllisk bilde, som skjuler noen av verdenshistoriens massemordere.

– Nå har vi reisepenger

Mannen som har kjøpt bildet, er foreløpig anonym, men Sand forteller at han er en amerikansk aviseier og markant skikkelse.

After the reich

Også bildet After the Reich er solgt for 50.000 dollar.

Foto: Galleri Sand

Han vet ikke hva som skjer videre med bildet nå, om det skal inngå i en samling.

Det som er interessant er at det er de største bildene mine som blir solgt og som berører denne dualismen om idyll og ondskap, sier han.

Samme mann har også kjøpt et mindre bilde, After the Reich - så totalt har Sand solgt bilder fra den nye utstillingen for 220.000 dollar.

Hva tenker du om villigheten til å betale så mye for malerien dine?

– Jeg er takknemelig og ydmyk. Det gir meg mulighet og inspirasjon til å gå dypere inn i det jeg jobber med. Som jeg sier til min nevø og assistent - nå har vi reisepenger til Guarnica.

Sands neste prosjekt er nemlig i Pablo Picassos fotspor, nemlig bombingen av den spanske byen i 1937.