Millioner til jernbane

Godsterminalen i Halden blir bygget ut for 43 millioner kroner.

Illustrasjonsfoto - Godstog ved jernbanestasjonen i Bodø
Foto: Trine Høklie Jonassen

Det blir i tillegg anlagt et krysningssspor i Berg i Halden til 25 millioner kroner for å bedre godsstransporten gjennom Østfold.

- Gods til Halden og ut i Europa

Dette er en del av forslag til statsbudsjett, sier stortingsrepresentant for Østfold arbeiderparti, Irene Johansen.

- Godspakken er på 450 millioner kroner på landsbasis. 68 millioner av disse pengene går altså til Halden. Det er for å bedre godstrafikken til Halden, men også fra Norge og ut til kontinentet, sier Johansen.

Hun mener statsbudsjettet som legges fram fredag gir et godt løft til Østfold.

- Dette er noe vi har jobbet hardt for å få til. Vi fikk en bekreftelse i dag på hvor viktig dette er fra Norske Skog, som jubler over forslaget, sier hun.

Ordfører i Halden Per Kristian Dahl er glad for pengene til jernbanenettet i Halden.

- Den jernbanepakka som kommer nå er etter et godt samarbeid mellom våre stortingsrepresentanter.Det er vi stolte over at vi har fått til, sier han.

El-avgiften forsvinner

Samferdselsminister Liv-Signe Navarsete bekrefter at regjeringen skal bruke 450 millioner på godstrafikken.

- Vi følger opp Soria Moria og driver god miljøpolitikk. Det blir flere og lengre krysningsspor og større terminaler, sier Navarsete.

El-avgiften som forsvinner utgjør rundt 17 mill. kr. Nye krysningsspor gjør det mulig å kjøre flere og lengre tog. Cargonet som driver godstrafikk i Norge på jernbane er fornøyd.

- Vi har en plan om å kjøre tog hver annen time fra de store byene. Togene skal være 600 meter lange. Denne satsingen er et skritt på veien, sier adm. dir. Are Kjensli i Cargonet

Spare liv

Samferdselsministeren sier også at tiltaket har en trafikksikkerhetsside:

- Vi vet at vi kan spare liv på veiene hvis flere av vogntogene forsvinner fra vei til bane. Hver konteiner som settes på et tog bedrer veisikkerheten, sier Navarsete. Hun understreker at Regjeringen også vil jobbe med videre med veisikkerhet og veiutbygging, men vil ikke si hva som kommer i statsbudsjettet her.

Politisk nødvendig

Med pakken i statsbudsjettet løser også regjeringen en politisk pinlig sak. Den rødgrønne regjeringen lovte i Soria Moria-erklæringen at el-avgiften på togtransport skulle bortfalle. Likevel innførte de avgiften fra nyttår.

- Nå får vi gjort noe med det, sier Navarsete. Det er godt å kunne innfri et av de meste konkrete punktene i Soria Moria, fortsetter hun.

Ministerne vil ikke si hvor mye som kommer til vei i statsbudsjettet fredag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen