NRK Meny
Normal

Millionbøter for avfallsdumping

Økokrim har gitt fem bedrifter i Moss over tre millioner kroner i bøter for ulovlig håndtering av næringsavfall.

Økokrim
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Saken har sitt utspring i at Peterson Linerboard i Moss ifølge Økokrim skal ha sendt ut betydelige mengder næringsavfall bestående av oppkuttet papir og plast til en fyllplass som ikke var godkjent som avfallsplass.

Dette skal ha skjedd i perioden 2000 til 2004.
Les også:
Dårlig kontroll med farlig avfall
Tømmer faller av jernbanevogner

Stengte avfallsplass

Peterson i Moss

Peterson Linerboard i Moss (bildet) mener å ha vært ukjent med hvor det aktuelle avfallet havnet, og bestrider at avfallsdumpingen skal ha foregått over en så lang periode som Økokrim mener ulovlighetene har pågått.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Fyllplassen på Revhaug gård i Ås kommune var ikke godkjent for mottak av avfallet.

Økokrim har i tillegg til å bøtelegge deponieieren med 30 000 kroner, også valgt å inndra en fortjeneste på 300 000 kroner fra fyllplassen, skriver Moss Avis.

Fyllplassen ble stengt i 2004, etter at Statens Forrensningstilsyn og fylkesmannen grep fatt i saken.

Bot og inndragning

Råde-selskapet Ørmen Dekkbark formidlet kontakten mellom Peterson og den ikke-godkjente avfallsplassen, og har både fått fått en bot på 50 000 kroner samt en inndragning på én million kroner.

I tillegg har en av selskapets ansatte fått en personlig bot på 30 000 kroner.

Også transportbedriften Hans Kristiansen & Sønner i Moss, som sto for frakten av avfallet, har fått en bot på 300 000 kroner og en inndragning på én million kroner.

I følge Økokrim har selskapet godtatt boten.

Peterson vet ennå ikke om de vil akseptere boten, de hevder de ikke visste at avfallet havnet på det aktuelle anlegget.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til om vi vil godta forelegget, men jeg tviler på at vi vil gjøre det, sier HMS- og kvalitetssjef Eivind Wentzel Jensen på Peterson Linerboard til Moss Avis.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.