NRK Meny
Normal

Miljøslappe østfoldkommuner

Bare seks av Østfolds 18 kommuner krever at deres leverandører betaler for forsvarlig gjenvinning.

gjenvinning

VIKTIG FOR MILJØET. Kildesortering, innsamling og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet, men likevel er det flere av de som selger og produserer varer som ikke er med på å betale for gjenvinningen av emballasjen sin.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

I Østfold er det kun Fredrikstad, Hvaler, Halden, Sarpsborg, Moss og Rømskog kommune som er med i ordningen Grønt Punkt, som skal bidra til å sikre miljøriktig håndtering av emballasje.

Trøgstad, Askim, Hobøl, Spydeberg, Marker, Eidsberg, Skiptvedt, Våler, Råde, Rygge, Rakkestad og Aremark kommune har foreløpig valgt å stå utenfor.

Ordfører i Fredrikstad kommune, Jon-Ivar Nygård, mener flere kommuner nå må ta ansvar.

- Vi er overrasket over at ikke flere kommuner og fylkeskommuner tar et slikt miljøansvar per i dag. Vi mener det er riktig at vi som kommune er med å bidra til at den nasjonale ordningen for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje fungerer så godt som mulig, sier han i en pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

Les også:

Viktig for miljøet

GP Ostfold

SEKS AV 18. I Grønt Punkt finnes det to typer medlemskap som er med å sikre miljøriktig håndtering av emballasje: Standardmedlem og kontrollmedlem. Standardmedlemskap gjelder for de som selv produserer eller importerer varer med emballasje. Kontrollmedlemskap er et gratismedlemskap for aktører som krever at deres vareleverandører er medlem av en returordning.

Foto: Grønt Punkt pressemelding

For 20 år siden vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje.

Allerede i 2009 besluttet Fornyings- og administrasjonsdepartementet at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje.

Til tross for dette er bare 84 av 429 kommuner per i dag kontrollmedlem i Grønt Punkts returordning.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener kommuner og fylkeskommune bør gå foran som et godt eksempel.

- Jeg er opptatt av at det offentlige skal ta miljøansvar og inspirere så mange som mulig, både private og næringsdrivende til å gjøre det samme, sier miljøvernministeren i pressemeldingen fra Grønt Punkt.

Les også:

- Bli med på spleiselaget

I Norge har næringslivet inngått avtale med miljømyndighetene hvor de som sender emballasje ut på markedet også tar ansvar for at den blir samlet inn og forsvarlig gjenvunnet.

Det offentlige kan gjennom gratis kontrollmedlemskap kreve at deres leverandører er med på spleiselaget og bidrar.

Ordfører Jon-Ivar Nygård

BURDE VÆRT FLERE. - Vi mener det er riktig at vi som kommune er med å bidra til at den nasjonale ordningen for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje fungerer så godt som mulig, sier Jon-Ivar Nygård.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Ordfører Nygård i Fredrikstad synes det er mest rettferdig at så mange som mulig blir med på spleiselaget for gjenvinning av emballasje.

- Når vi velger leverandører er det alltid et kontraktskrav at disse er medlem i Grønt Punkt eller tilsvarende ordninger. Dermed er vi trygge på at de vi handler med innfrir sine forpliktelser som sikrer at emballasjen blir gjenvunnet. Andre bør også handle på samme måte, sier Jon-Ivar Nygård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.