NRK Meny
Normal

Borregaard åpnet sin miljøfabrikk i dag

Tre fornøyde direktører trykket på museknappen, og startet opp Miljøfabrikken i formiddag.

Åpning biorenseanlegg Borregaard

Borregaards fabrikkdirektør Ole Gunnar Jacobsen, Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad og adm.dir. Per A. Sørlie i Borregaard Industries gratulerer hverandre etter museklikket som startet Miljøfabrikken i dag.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Miljøfabrikken lever opp til sitt navn, sier Per A. Sørlie, Borregaards administrerende direktør.

– I tillegg til å vesentlig redusere utslipp til vann, gir anlegget grønn energi i form av biogass som erstatter fossilt brensel for tørking av lignin. Dette gir igjen en vesentlig CO2-reduksjon fra våre prosesser, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard i en pressemelding.

Mindre utslipp

Miljøfabrikken Borregaard

Anlegget vil produsere biogass tilsvarende 37 GWh elektrisk kraft i året, og fra 2015 vil produksjonen øke til 46 gigawatt-timer. Det gjør Miljøfabrikken til en av Norges største biogassprodusenter.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Miljøfabrikkens oppstart betyr at Borregaard vil slippe 8000 tonn mindre CO2 ut i lufta, sammen med merkbart mindre utslipp av SO2 og NOX-gasser. Anlegget gir også konsernet mulighet til å bruke avfallsproduktene fra egen produksjon til å generere energi til produksjonen.

Vel så viktig er det faktum at Borregaard nå betraktelig minsker risikoen på to kritiske områder, sier Sørlie.

Per A. Sørlie, adm. dir. Borregaard

Administrerende direktør Per A. Sørlie sier de nå har nye løsninger på to kritiske problemer – utslipp til Glomma, og risikoen for legionellasmitte.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det å håndtere de restproduktene som oppstår i vår produksjon før de går ut i Glomma, det er en kritisk prosess for oss. Og samtidig har vi historisk hatt legionellaproblematikken, og dette anlegget er legionella-sikkert, sier direktøren.

Milliardsatsing

Enova, det statseide selskapet som skal bidra til bedre klima- og energisatsing, har støttet prosjektet med 30 millioner kroner.

Borregaard har de siste årene brukt to milliarder kroner på tiltak for å gjøre produksjonen mer effektiv og miljøvennlig, ifølge konsernets nettside.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Utelukker ikke Østfoldstatsråd

  Førsteamanuensis Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier Høyre kan få enda en minister i regjeringen etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i går.
  Han mener det ikke er automatikk i at det er en ny Frp-statsråd som skal erstatte Sylvi Listhaug, og trekker frem Ingjerd Schou som en aktuell kandidat.

  Harald Borgebund
  Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK
 • Mest grasrot til Lions

  Lions Club Fredrikstad er den foreningen i Østfold som mottok mest støtte gjennom Grasrotandelen i fjor, melder Norsk Tipping. Klubben fikk inn over to millioner kroner på dette og hadde også flest grasrotgivere i fylket. Videre fulgte Sarpsborg 08, Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad, Sparta og Stjernen.