NRK Meny
Normal

– Jeg håper inderlig at Ife kan fortsette

Stortingsrepresentant og haldenser Eirik Milde (H) mener Institutt for energiteknikk (Ife) er viktig for Norge.

Eirik Milde (H)

Stortingsrepresentant Eirik Milde fra Høyre vil jobbe for videre drift ved Institutt for energiteknikk.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Jeg vet hvor viktig Ife er for Norge når det gjelder forskning. Og det er i stor grad forskning man driver med. Jeg er veldig opptatt av at Ife får lov til å fortsette, om det er mulig, sier stortingsrepresentant Eirik Milde (H) fra Halden.

Milde er utdannet ingeniør og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han er opptatt av at Ife får rammebetingelser som gjør det mulig for dem å drive videre.

Ber om flere millioner

På grunn av økonomiske problemer kan Ife imidlertid bli nødt til å legge ned atomreaktorene i Halden og på Kjeller – dersom de ikke får økt støtte fra det offentlige.

Ife har bedt om at det norske bidraget må økes til 51 millioner kroner neste år, og 54 millioner året etter.

– En kombinasjon av ulykker som har skjedd, og at man har mistet en del oppdrag blant annet i Japan, har gjort at det er tøft for Ife å drive. Dette har vært oppe ved flere anledninger tidligere. Jeg har selv også vært i kontakt med departementet for å bli orientert om dette. Men jeg vet ikke hva som kommer ut av dette per nå, sier Milde.

– Besitter viktig kompetanse

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona sier i dag til NRK at Haldenreaktoren bør legges ned så fort som mulig.

– Forskningen ved Haldenreaktoren går på bekostning av forskning og utvikling av for eksempel fornybar energi, som kunne hatt direkte nytte for Norge og norsk energiproduksjon, sier han.

Men Milde mener Institutt for energiteknikk er en viktig bedrift for nasjonen Norge.

– Jeg tror det er utrolig viktig at Norge har den kompetansen innen kjernekraft som Ife representerer. Dette er også en bedrift som har skapt mange arbeidsplasser, som en konsekvens av denne forskningen, og at det har kommet meget høyt kompetente forskere til Norge. Jeg håper inderlig at denne bedriften kan fortsette, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK