NRK Meny
Normal

– En seier for hele distriktsnorge

Michelin-stjerne til Stavanger-restaurant gir håp for restauranter også utenfor Oslo-gryta, mener østfoldkokk.

Bård Greni

Bård Greni er full av beundring for kokkekollegaene i Stavanger. For første gang det er delt ut en stjerne til et spisested utenfor Oslo

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Det var et historisk Michelin-stjernedryss over Norge tirsdag. For første gang i hele den kulinariske historien har en nordisk restaurant fått det maksimale antall stjerner i den anerkjente Michelin-guiden. Restauranten Maaemo fikk tre stjerner , og i tillegg fikk Oslo-restauranten Kontrast én stjerne.

– Tre stjerner til Maaemo er jo bare helt fantastisk, sier kokk i Urban Food i Fredrikstad, Bård Greni.

Maaemo debuterte sensasjonelt med to stjerner i 2012 , før de nå tok steget til topps. Dermed er restauranten en av bare litt over 100 i verden med tre stjerner i restaurantguiden.

– Det kommer til å bety enormt for den norske kokkestanden, for turismen, og for fokuset på økologisk mat, som de driver med, sier Greni entusiastisk.

Føler du at du har sett kokken Bård Greni før? Her er han i Anno: – Det lukta skikkelig dårlig utedass

Trodde ikke det var mulig

Men det var én stjerne som var nok litt ekstra spesiell for mange, og som Greni er ekstra glad for. Det er nemlig første gang det er delt ut en stjerne til et spisested utenfor Oslo - til restauranten Re-Naa i Stavanger.

– Det betyr veldig mye at et sted utenfor Oslo også kan nå opp. All ære til Sven Erik Renaa som får til en en-stjerner i Stavanger. At han får til en stjerne utenfor Oslo betyr bare at han har lagt ned en kjempejobb, sier Greni.

Les og se video: Her jublar dei for Michelin-stjerne til Stavanger

Den erfarne kokken sier at alle norske kokker har håpet på dette, men han har nesten ikke trodd det skulle være mulig. Dermed er stjernen til Re-naa en seier for maten i hele distriktsnorge, mener fredrikstadkokken.

– Enormt krevende

Selv har han ikke noen drøm eller håp om selv å få en stjerne i boka, og sier det uansett er vanskelig å få utvikla en restaurant til Michelin-kvalitet utenfor storbyene.

– Det krever enormt mye. Det er tøft å drive restaurant for eksempel her i Østfold.

I den forbindelse har han også et hjertesukk til folk der hjemme.

– Folk må gå ut å spise. Hvis ikke går det ikke, sier Greni.

Her kan du lese mer om ekteparet som driver stjernerestauranten i Stavanger: Lite tid med barna, røde tall i regnskapet og et konstant krav om å levere mat i verdensklasse - det er prisen ekteparet Torill og Sven Erik Renaa betaler for å driva en av Norges beste gourmetrestauranter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Ordføreren forstår rådmannens valg

    – Jeg forstår at det er en vanskelig situasjon for rådmannen personlig, sier ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap), etter at det i dag ble kjent at rådmannen i Fredrikstad, Ole Petter Finess sier seg villig til å gå av. Rådmannen har vært i hardt vær i varslersaken og flere partier stemte før sommeren for mistillit til rådmannen. Ordføreren forstår rådmannens valg om å tre til siden.