NRK Meny
Normal

– Jeg ante ikke at det fantes slike spillere i verden

For nesten 60 år siden ble Jon Michelet hektet på Brasil og fortsatt klarer han ikke å holde seg i ro når de spiller.

Jon Michelet

Jon Michelet har selvsagt den offisielle VM-genseren på når han skal følge favorittlaget i VM. Her er han hjemme på Larkollen hvor han jobber med sin siste bok mens han forbereder seg på jobben som kommentator i TV2 under VM.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Her ser du den offisielle T-skjorta. Det er litt grelle farger og et beltedyr, men den skal selvsagt på under VM, smiler han.

Ble hektet

Vi møter Jon Michelet hjemme i Rygge hvor han jobber for fullt med sin tredje bok om krigsseilerne i «En sjøens helt». Da er det kanskje ekstra pussig at det nok en gang er sjøfarten som setter stopper for en reise til fotball-VM i Brasil.

Brasil er forskjellig fra den norske kulturen, måten livet utfolder seg på og som har appell til en frossen nordboer

Jon Michelet

Men la oss først gå litt tilbake i tid. Til da Michelet falt pladask.

– Vi må tilbake til 1958, da var jeg rundt 14 år. Jeg så da Brasil vant i VM i Sverige, og en helt ny verden åpnet seg. Gjennom Filmavisen så jeg spillere jeg aldri før hadde sett. Disse mørkhudede spillerene, som driblet alle i senk og vant 5–2. Da var jeg hektet. Jeg ante ikke at det fantes slike spillere i verden, sier han.

Mange år som sjømann satt en stopper for at han fikk se laget sitt «live».

– Jeg hadde veldig lyst å se dem i VM, men som sjømann hadde jeg ikke en sjans. Først i 1982 fikk jeg se dem i Spania og Dag Solstad og jeg skrev også en bok der vi fulgte Brasil.

Men det ble en nedtur.

– Tenk at de tapte for Italia, med det fantastiske laget. Etter den kampen fikk jeg følge fem VM, forteller han entusiastisk.

Den kjedeligste finalen med Brasil, var i 1994, forteller han.

– De ble verdensmestere, men i en kjedelig finale.

– De vinner, etter mye krøll

Han mener Brasil har et forventningspress på seg nå som nesten ikke er til å holde ut.

Vinner de?

– De vinner, men først etter mye krøll. Det kommer garantert til å skje mye slik at de så vidt kommer seg videre, smiler han.

Klarer du å holde deg i ro?

– Jeg er ikke rolig i det hale tatt, ler han. Men jeg går ikke helt av skaftet, altså, beroliger han.

For Michelet finnes det ikke et verst tenkelig scenario, når det gjelder Brasil og årets VM. Så lenge Brasil vinner.

– Jeg håper Brasil spiller bra, men de har et stort forventningspress. De må gjerne møte Argentina, bare de vinner, smiler han.

Samba og folkeliv

Det er ikke bare brasiliansk fotball som fascinerer. Også kulturen og livet som leves der, er viktig for Michelet.

– Den er så forskjellig fra den norske, måten livet utfolder seg på og som har appell til en frossen nordboer. Det er tropeland, med samba, gateliv og folkeliv. Et land det er deilig å komme til, forteller han.

Kunne du bodd der?

– Nei, jeg kunne ikke tenkt meg å bo der som rik nordmann, da måtte jeg blitt brasiliansk og engasjert meg på en helt annen måte. Jeg har fortsatt sterke røtter i Norge, forteller han.

Han har brukt Brasil som bakteppe både i roman, novelle og ungdomsbøker.

Brasil er med meg og et land jeg følger veldig godt med på, forteller han.

Under VM i Brasil skal han kommentere for TV og han forbereder seg godt, forteller han.

– Jeg leser mye, snakker med folk og følger med på spillere.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i apparat under operasjon

    En operasjon ved Sykehuset Østfold Moss måtte avbrytes etter 15 minutter da det plutselig slo flammer ut av et apparat på operasjonssalen. Det skriver Moss Avis. Hendelsen skjedde i desember og er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den kunne ha vært farlig både for kirurg og pasient, sier Tom Nordby, avdelingssjef ved kirurgisk avdeling, til avisen.

  • Vil sikre elever internett hjemme

    Ikke alle elever har tilgang til internett, pc eller nettbrett hjemme. Det bekymrer Ap-politiker og lærerskolestudent Synne Skartlien i Rygge. I kommunestyret denne uka ber hun ordføreren svare på hva som skal gjøres for å sikre at elever har nødvendig utstyr hjemme.