Hopp til innhold

– Jeg har aldri vært hyggelig

I dag åpner den engelske kjendiskokken Michael Moore sin nye restaurant «13» på brygga i Fredrikstad.

Video Michael Moores restaurant 13

Michael Moore åpner egen restaurant i Fredrikstad.

Østfolds største restaurantkompleks med fem restauranter og over 1000 sitteplasser åpner i dag.

Den såkalte «brygga i Fredrikstad» har vært igjennom en ekstrem makeover det siste året. Et av de nye konseptene er restauranten «13», drevet av den britiske kjendiskokken Michael Moore.

– Jeg har hatt tusenvis av nordmenn innom restauranten min i London, og mange av dem er fra dette området.

Vil endre måten nordmenn spiser

Michael Moore

Michael Moore viser frem bordet med perfekt utsikt til kjøkkenet.

Foto: Anders Winlund/NRK

Michael Moore gjorde seg først bemerket som kokk på kjøkkenet til Savoy Hotel i London. Senere har han åpnet egne restauranter i byer som London, New York og Paris.

Nå ønsker han å revolusjonere måten folk i Østfold tenker og spiser.

– Det er veldig spennende. Hele området vil få noe unikt, og dette kommer til å endre måten folk tenker og spiser. Det er målet vårt her.

Folk i Fredrikstad virker fornøyde med ting som pizza og kebab?

– Hvem har fortalt deg at de er fornøyde? Når jeg drar til Italia i en uke, så kan jeg spise pizza i to dager, og det er to dager for mye. Pizza er ikke noe man spiser hver dag. Vi må endre måten folk tenker og spiser, sier en tydelig engasjert kokk.

Ubestridt sjef på eget kjøkken

I går ble aller siste finpuss gjennomført før den offisielle åpningen i dag. NRK besøkte den erfarne kokken på hans nye kjøkken, men fikk raskt beskjed om å ikke finne seg altfor godt til rette.

– Alle som kommer inn på kjøkkenet mitt er under mine instrukser. Til og med dere to, sier han og peker på NRKs utsendte.

Men gjester vil han gjerne ha. Så mange som mulig.

– Når en by som dette ønsker å gjøre noe så stort og ambisiøst, må folk følge med og se hva som skjer. Dette er mer ambisiøst enn jeg hadde regnet med, sier han og viser frem to av de mest spesielle bordene i restauranten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Restaurant 13

Michael Moore har åpnet restauranten «13» på brygga i Fredrikstad.

Foto: Anders Winlund/NRK

Velger selv gjestene til hovedbordet

Ett av dem har fire plasser, og står helt inntil kjøkkenet.

– Dette bordet er unikt. Her kan fire gjester nyte maten mens de ser på at kokkene arbeider. Hvis man ikke har noe imot banning kan man sitte her.

Deretter viser han frem bordet som står midt i restauranten. Kokkens bord.

– Dette er hovedbordet i restauranten, med plass til åtte mennesker. Det er mitt bord. Når noen reserverer et bord, så er det jeg som velger hvem som får sitte her.

Menyene til restauranten er laget i hvitt lær, og har restaurantens logo trykket på fronten. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene.

– Disse menyene er møkkete. Pass på at alle menyene er rene før åpningen, roper han til en av de ansatte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Moore

Michael Moore lar ikke noe bli overlatt til tilfeldighetene.

Foto: Anders Winlund/NRK

– Jeg har aldri vært hyggelig

Caroline Eriksson

Caroline Eriksson er full av beundring for sin nye sjef.

Foto: Anders Winlund/NRK

Michael Moore kan virke både sur og sint der han går og sørger for at alt er helt perfekt før åpningen. Men de ansatte virker å sette pris på sin nye sjef.

– Dette er Caroline, hun er svensk og jeg plukket henne selv. Hun har ansvaret for reservasjoner, og er veldig viktig. Dere får lov til å stille henne ett spørsmål, sier Moore.

Hvordan er Michael å jobbe med?

– Han er veldig bra, og lærer oss masse. Det hender at han er sint, sier Caroline Eriksson.

– Jeg har aldri vært hyggelig i hele mitt liv, svarer Moore kjapt.

Konkurrenten skryter av beliggenheten

Freddy Thorbjørnsen

Freddy Thorbjørnsen ser lyst på fremtiden til det nye restaurantkomplekset i Fredrikstad.

Foto: Anders Winlund/NRK

Utenfor Michael Moores «13» sitter en annen mann som også har premiere på ny restaurant.

Freddy Thorbjørnsen er styreleder i restauranten «Paa Brygga». Han er veteran i Fredrikstads uteliv, og vet det vil bli kamp om kundene.

For med over 1000 sitteplasser samlet på ett sted, kan det bli glissent i november.

– Det er bare å vite at de pengene vi får på sommeren må vi ha på vinteren også. Vi kan ikke bare bruke dem til å kose oss på sommeren. Men det vet vi, det er sånn bransjen er i Fredrikstad, sier han før han skryter av beliggenheten til det nye restaurantkomplekset.

– Hadde det ikke blitt denne beliggenheten, så hadde jeg aldri sagt ja til å bli med. Beliggenheten og bygget i seg selv har jeg stor tro på.