Hopp til innhold

Mer laks gir mindre Tuneflue

– Lav vannstand trenger ikke ta knekken på Tuneflua, men mer lakseyngel hjelper, hevder naturforvalter Ingar Aasestad .

El-fiske Ågårdselva

Lakseunger fra fire yngleplasser telles og undersøkes.

Foto: Privat


Lakseyngelen i Ågårdselva i Sarpsborg vokser fortere enn yngel andre steder,og en av grunnene er Tuneflua som klekkes der, forteller Aasestad:

– Ågårdselva har antakeligvis Norges raskest voksende lakseunger. Det har sin årsak både i at det er forholdsvis varmt vann der, men også i at vi har så mye Tuneflue der. Den er en viktig næringskilde for lakseungene, sier Aasestad.

Lakseyngel

Lakseyngel

Foto: Mette Moslet / NRK

Heller spise enn å drepe

Naturforvalteren med laks som spesialfelt, undersøker laks i alle lakseelvene på Østlandet. Han mener mer fisk, er det som best kan begrense tuneflue-bestanden:

– Universitetet i Oslo har jo foreslått å redusere vannføringen ytterligere sommerstid, for å drepe mest mulig av larvene til Tuneflua, men da kan du også drepe mye lakseyngel, så det er ikke sikkert at det har noe positiv effekt for å redusere Tuneflueplagen. Kanskje det hadde vært lurere å øke produksjonen av lakseyngel, foreslår naturforvalteren.

Opp til kraftverkene

I dag fisker Ingar Aasestad opp lakseunger fra Ågårdselva.Målet er å finne ut mer om vekstvilkårene der, og hva som begrenser bestanden. Fra tidligere undersøkelser er det særlig en faktor som peker seg ut:

– Det kanskje viktigste tiltaket i Ågårdselva ville vært å få en høyere vintervannføring, men det er det krafverkene eller regulantene som styrer. Alt annet, som gytegroper og liknende, har Fiskeforvaltningen i Nedre Glomma lagt godt til rette for, sier Aasestad.

El-fiske Ågårdselva

Lakseunger fra fire yngleplasser telles og undersøkes.

Foto: Privat