NRK Meny
Normal

Mer å velge i av alkoholfritt til julematen

Det trengs ikke nødvendigvis være alkohol i glasset til julemiddagen. Ifølge Vinmonopolet har valgmulighetene blitt større.

Daglig leder ved vinmonopolet i Halden, Anneli Christiansen

Mange skal innom Vinmonopolet før jul. Daglig leder ved polet i Halden, Anneli Christiansen forteller at det nå er lettere å velge alkoholfritt.

Foto: Stine Cecilie Granlund / NRK

Det er ikke mange dager igjen til jul, og mange haster rundt i butikker for å handle inn de siste julegavene. Maten er kanskje allerede handlet inn, men det trengs også drikke til.

Men det trenger ikke nødvendigvis å være alkohol i glasset på den store kvelden. De alkoholfrie drikkene er vel så gode til julematen, forteller daglig leder ved vinmonopolet i Halden, Anneli Christiansen

– Her er hylla for alkoholfritt. For ikke så mange år siden fantes det kanskje fire forskjellige varianter. Nå har vi en hel reol med masse forskjellig. De alkoholfri vinene kan ha litt sødme i seg, mens eplemosten er tørr og frisk, akkurat som en tørr og frisk hvitvin, sier hun.

– Jeg tror at vi vil ha mer å velge mellom, spesielt det alkoholfrie. Man vil lage noe som er like friskt og godt til maten som en vanlig vin.

– Passer seg ikke å drikke masse

Julebord

Valget av vin til julematen kan være vanskelig, men det trenger ikke være alkohol.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock / Illustrasjonsfoto: ScanStock

To som er og handler inn drikkevarer til jul er Reidun og Sandra. De er ikke ukjente med alkoholfri drikke, og kan forstå dem som velger å holde seg unna alkohol i juletiden.

– Vi bruker å ta litt, men nå har ikke vi noen små barn rundt oss. Så vi bruker å ta et glass vin til maten og kanskje en konjakk til kaffen etterpå. Jeg synes ikke det passer seg å drikke masse, i hvert fall ikke når det er barn til stedet, sier Reidun.

Det er Sandra enig i.

– Jeg kan ta meg et par øl og kanskje litt vin til maten, men det er ikke noe mer enn det. Ellers kan jeg tilby meg å kjøre hvis de eldre vil kose seg. Det at man tar seg en øl eller to ser jeg ikke det som et stort problem. Men det får være opp til hver enkelt, sier hun.

Samme vin til alt

Anneli Christiansen forteller at valget av drikke til julematen kan være vanskelig. Men om du velger alkohol kan du ifølge henne ha samme vin til både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

– Det går mye på smak til julematen. Der er det så mange forskjellige smaker at det er vanskelig å finne en spesifikk vin som passer. Vi spør ofte hvordan type vin de liker fra før av. Du kan ha både rød, hvit og musserende, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fredrikstad økte mest

    Fredrikstad fikk flest nye innbyggere av alle østfoldkommunene i fjor. Befolkningsveksten var på 856 personer. Prosentvis var det likevel Våler som hadde den største veksten. 136 nye innbyggere ga en vekst på 2,5 prosent.

    Gangbrua i Fredrikstad
    Foto: Walter Schoffthaler
  • Stenger E18 i én retning

    En strekning av E18 fra Trollbergtjern til Ørje ble i formiddag stengt i retning Sverige. Omkjøring skiltes via fylkesvei 128. Problemer med steinsprut er årsak til at veien blir stengt. Store steiner har løsnet fra rumlefeltet midt i veien og ført til skader på flere biler.