Mener tiltalte endret forklaring

– Hvorfor forklarer du deg annerledes nå, enn hva du har gjort i tre politiavhør, spurte aktor Asbjørg Lykkjen den korrupsjonstiltalte mannen.

Asbjørg Lykkjen

To menn står i Moss tingrett tiltalt for grov korrupsjon. Asbjørg Lykkjen er aktor i saken.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Den andre tiltalte i saken forklarer seg for Moss tingrett i dag. Frem til nå har temaet vært båtmotoren som ifølge tiltalen skal ha blitt gitt til en mann i et stort firma i Moss som smøring.

Motoren har en verdi på rundt en halv million kroner.

– Jeg er kun mannen som mottar beskjeder og sender dem videre. Jeg fikk beskjed av ham (den andre tiltalte) om at vi skulle kjøpe en motor til ham. Den beskjeden ga jeg videre til min sjef, forklarte han.

Motoren ble bestilt og hentet. Overleveringen fant sted på en parkeringsplass ved flyplassen i Rygge

Koblet motoren opp mot smøring

Den tiltalte har selv, i avhør, sagt at han trodde motoren ble gitt til den andre tiltalte som smøring. Dette for at vedlikeholdsbedriften skulle få flere oppdrag hos mossebedriften.

I rettssaken ble det lagt frem en e-post som ble sendt fra mannens sjef, hvor det ble foreslått at motoren skulle betales ned ved at vedlikeholdsbedriften skulle betale 40.000 i året for leie av båt til sosiale tilstelninger. Dette skulle da betales til tiltaltes investeringsselskap.

– Da stusset jeg, forklarte han i retten.

Til tross for at mannen hadde fått denne e-posten lenge før han var i avhør, nevnte han ikke denne e-posten til politiet.

– Jeg hadde levert den til min advokat. Den ble også gitt til bedriften (som den andre tiltalte jobbet for). Jeg regnet da med at politiet hadde fått den. Når du sitter i avhør, så svarer du på det politiet spør om.

Aktor fortsatte likevel med at det var merkelig at han ikke nevnte e-posten i avhør, siden den var grunnen til at han mente det var smøring.

– Hvorfor forklarer du deg annerledes nå, enn hva du har gjort i tre politiavhør?

– Avhørene var lenger frem i tid, svarte han.

– Kjøpte motoren privat

I går forklarte den andre tiltalte seg om motoren. Han hevdet i retten at motoren ikke var en gave, men at han kjøpte motoren privat gjennom en av bedriftens leverandører. Den ble bare ikke betalt før et år senere.

Mannen som står i vitneboksen i dag, sier han ikke kjenner til noen avtale, da dette ikke er hans bord.

– Det er ikke jeg som inngår avtaler, det er det daglig leder som gjør. Jeg har kun viderebringt en beskjed.

Han forklarte også at det hadde oppstått uenighet med han og ledelsen i bedriften han var medeier i og at han hadde tenkt å starte opp for seg selv.

Han mente at de forsøkte å legge all skyld over på han for å få tak i aksjene hans.

I tillegg til grov korrupsjon, er mennene tiltalt for å ha ført falske fakturaer for rundt 900.000 kroner.

Dette skal ha skjedd ved at en av mannen som i dag forklarer seg, startet sitt eget selskap som fikk jobber fra den store mossebedriften.

Dette punktet skal han forklare seg om senere i dag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen