NRK Meny
Normal

Mener Østfoldsykehuset bør bli forbilde for alle nye sykehus

Somatikk og psykiatri er for første gang samlet under samme tak på det nye østfoldsykehuset. Det bør flere gjøre, sier Mona Larsen som leder brukerutvalget ved Sykehuset Østfold.

Nybygg - sykehuset Østfold

Behandling for både kropp og sjel er for første gang på samme adresse. Dette bør andre lære av, mener brukerutvalgets leder Mona Larsen.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi er jo hele mennesker, ikke stykkevis og delte, sier Larsen.

– Alt skal inn samme dør, det er ikke mer enn rett og riktig. De andre sykehusene kommer nok til å følge etter, tror jeg.

Delingen var upraktisk

Larsen ser bare fordeler og ingen ulemper med at den gamle psykiatriske institusjonen på Veum nå legges ned, ikke minst med tanke på at det har gitt praktiske problemer med behandlingen av pasienter.

Lederen for brukerutvalget ved Sykehuset Østfold, Mona Larsen

PROBLEMATISK: Delingen mellom Veum og fylkets somatiske sykehus har tidvis vært vanskelig, sier Sykehuset Østfolds brukerkontakt Mona Larsen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Folk med kroniske langvarige lidelser kan ha behov også for psykiske helsetjenester. Det har vært vanskelig, men nå er alt under samme tak, og vi kan dra veksler på hverandre.

Samlingen av behandlingstilbud for både fysiske og psykiske plager støttes også av styremedlem Gry Gerhardt i foreningen Mental Helse Østfold.

– For meg virker dette som det eneste riktige å gjøre. Dette må bli retningsgivende for nye sykehus.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.