– Skap en felles Østfoldklubb

Et felles elitelag i fotball kan samle et splittet Østfold, mener statsviter.

ØstfoldFK og Tufte

Statsviter ved Høgskolen i Østfold, Geir Tufte, mener at Østfold bør enes om ett felles fotballag.

Foto: NRK

De siste dagene har det vært debatt om hvor samlet Østfold faktisk er som fylke. Thor Hals og Tage Pettersen mener at fylket er delt i to: Nedre Glomma (Sarpsborg og Fredrikstad) og resten av fylket.

– Jeg må ganske tydelig svare nei på det, sier Hals på spørsmål om Østfold er et samlet fylke.

Askim-ordføreren mener blant annet at Indre Østfold, med sine 60.000 innbyggere, blir satt til side i hvilke av regionene i Østfold som får en bit av kaka fra fylkeskommunen.

Han får støtte av ordfører i Moss, Tage Pettersen.

– Jeg mener det mange har sagt i flere år: at det er i overkant stor dominans opp mot Nedre Glomma i forhold til det fylkestinget jobber med, sier han til NRK.

Viser til Telemark

Geir Tufte

Geir Tufte tror man kunne fått et sterkt lag dersom byene hadde samarbeidet.

Foto: Høgskolen i Østfold

Fotball er svaret. Det mener statsviter Geir Tufte ved Høgskolen i Østfold. Han tror nemlig at et felles fotballag for hele fylket kan samle et splittet Østfold.

– Det har vist seg i Telemark at det har vært bra for Odd og Grenland. Det er veldig stor entusiasme knyttet til fotballen, sier han.

Han er fullstendig klar over at historien og rivaliseringen mellom fylkets klubber kan gjøre det vanskelig å få realisert en samlet Østfold-klubb.

Allikevel mener han at det ville vært bra for fylket.

– Jeg tror det kunne vært morsomt for mange innbyggere i Østfold uansett hvor de bor. Man kunne fått et sterkt fotballag som hadde klart seg i den øverste divisjonen i år, etter år, etter år.

Haabeth er skeptisk til «Østfold FK»

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen forteller om gode erfaringer fra Telemark.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix
Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth har ikke noe tro på et Østfold-lag i eliten.

Foto: NRK

I Telemark har fylkeskommunen engasjert seg sterkt i eliteserielaget Odds Ballklubb (tidligere Odd Grenland) for å skape fellesskap rundt én klubb.

Fylkesordfører, Terje Riis-Johansen, mener at de er godt på vei.

– Det er i hvert fall ut fra denne tenkningen jeg har engasjert meg i Telemark. Vi skal kunne bruke den ressursen jeg mener Odd er hos oss, nettopp for å bygge en merkevare for Telemark og samle fylket.

Men fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, vil ikke gjøre som i Telemark.

– Jeg er veldig skeptisk til denne type skrivebordsplanlegging. Her har man med veldig sterke følelser å gjøre. Det er heller ikke slik at man får den summen man tror man vil få, når man legger sammen spillerne og tilhengerskarene til alle lagene, sier han.

Haabeth legger til at dette var den formelle tilnærmingen til spørsmålet. Når han skal svare som Fredrikstad-supporter blir tonen... vel, akkurat den samme.

– Jeg tror ikke at jeg ville hatt den samme interessen for Østfold FK som jeg har for Fredrikstad Fotballklubb.