NRK Meny
Normal

Mener ordfører underslo dokumenter

Medlemmer i Fremskrittpartiets kommunestyregruppe i Halden hevder Arbeiderpartiets ordfører har underslått dokumenter. Ordføreren sier Frp snakker usant.

Halden kommunestyre ARKIV
Foto: Halden Dagblad

Tre medlemmer i Fremskrittspartiets kommunestyregruppe i Halden hevder  Arbeiderpartiets ordfører Per Kristian Dahl har underslått dokumenter han har fått i forbindelse med en skjenkesak.

- Ordføreren skandaliserer både kommunen og seg selv, sier Henrik Rød,  som er en av Frp-representantene som har undertegnet en lovlighetsklage, som er sendt kommunen.

 

Henrik Rød
Foto: Privat

Bekrefter møtet, men fikk aldri dokumenter

Det var i et møte der ordfører Per Kristian Dahl, Henrik Rød, Aps gruppeleder og en restauranteier var tilstede, at  dokumentene Frp mener er underslått ble overlevert til de to Ap-politikerne.

Saken bunner i at en restaurant i Halden fikk besøk av Securitas-kontrollører i fjor, som mente restauranten skjenket ulovlig brennevin. Da saken var oppe i kommunestyret den 23. november i fjor ble den utsatt. 

Møtet mellom de fire fant sted på Henrik Røds kontor i Halden i den 7. januar i år, og i følge lovlighetsklagen som er sendt kommunen, ble det fremlagt dokumentasjon på restaurantens handlelister og erklæringer fra de ansatte.

Disse dokumentene skal i følge lovlighetsklagen ha dokumentert at det aldri ble skjenket ulovlig brennevin på restauranten.

- Det er riktig at det var et slikt møte. Vi snakket om mangt i møtet, men jeg fikk aldri noen dokumenter med meg derfra, sier ordfører Per Kristian Dahl til NRK.

Henrik Rød sier han egenhendig kopierte dokumentene og ovverrakte møtedeltakerne. 

Fri fantasi 

Da saken kom til behandling i kommunestyret den 26. april i år gikk hele kommunestyret, unntatt Frps seks stemmer, inn for  at restauranten skulle stenges i 14 dager.

Saken var lukket for offentligheten av personvernhensyn.

I følge lovlighetsklagen fra de tre Frp-politikerne var saksfremlegget i kommunestyremøtet den 26. april i år det samme som ble presentert i november året i forveien, og dette reagerer Frp nå på.

- Kommunestyret sitter med en betydelig sanksjonsmulighet når man kan stenge ned en næringsdrivendes virksomhet. Da er det ekstra viktig at saken er forsvarlig behandlet. Ordfører og Aps gruppeleder kjente dokumentene, og det er ordførers oppgave å sørge for å få opplysningene kjent for kommunestyret, sier Henrik Rød til NRK.

- Dette er fri fantasi. Disse dokumentene har vært etterlyst av kommunens administrasjon i lang tid, også skriftlig. Hvorfor i all verden har de da ikke sendt dokumentene til administrasjonen, sier Dahl.    

 

Pub
Foto: Ill.foto:Knut Falch / Scanpix

- Kanskje hva man kan vente seg i et valgår

 Fremskrittpartiets Henrik Rød mener ordfører har fått dokumentene, og uansett om han hadde tatt med seg dokumentene eller ei, mener Rød Dahl og Aps gruppeleder var satt inn i saken.

- De forholder seg i kommunestyret den 26. april, som om de ikke kjente saken. Det er et alvorlig forhold, sier Rød.

 - Det er administrasjonen og et eget utvalg som behandler skjenkesaker. Jeg tror disse dokumentene det her er snakk om ikke har vært fremskaffet slik de burde ha vært, og at man nå forsøker å  velte dette over på meg. Det er kanskje ikke annet man kan forvente seg i et valgår, sier Dahl.

Hevder forvaltningsloven brytes

- Det er en skandale. Ordføreren utviser en manglende forståelse og respekt for de konsekvenser politikkutøvelsen gir borgere og næringsdrivende i kommunen, sier Rød.

Lovlighetsklagen er sendt kommunestyret, og dersom den ikke når frem der vil saken bli anket videre til fylkesmannen.

- Vi mener det er brudd på forvaltningsloven og kommuneloven at relevante dokumenter i saker kommunestyret behandler unndras kommunestyrets medlemmers viten gjennom tilbakeholdelse fra ordførerens side, sier Rød.

- Lovlighetsklagen må være forfattet på en dag de har hatt et dårlig øyeblikk. Det medfører ikke riktighet det som står i lovlighetsklagen, sier Per Kristian Dahl.

Henrik Rød mener det heller ikke er dokumentert med bevisførselen, at det faktisk ble skjenket ulovlig brennevin på restauranten det er fattet stengningsvedtak for, og at vedtaket er fattet på en antakelse av at noe ulovlig har skjedd.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.