NRK Meny
Normal

– Helseminister Høie mangler troverdighet

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener helseminister Bent Høie (H) mangler troverdighet i jordmor-saken ved Sykehuset Østfold.

Kjersti Toppe

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, krever en konkret svar av helseminister Bent Høie i jordmor-saken i Østfold.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

To jordmødre ved sykehuset ble forrige uke kalt inn på teppet etter at de uttrykte bekymring for fødetilbudet ved det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til NRK i dag at helsepersonell har en plikt til å melde fra om ting de er bekymret for, samtidig ønsker han ikke å kritisere sykehusledelsens håndtering av saken.

Men når han svarer på denne måten, så har svaret hans ingen verdi, mener nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe.

– Han har ikke troverdighet når han svarer som han gjør. Altså at han ikke vil kritisere sykehusledelsen, men sier at de ansatte fremdeles må kunne ytre seg. Statsråden er nødt til å gå ut og si at han ikke kan akseptere måten Sykehuset Østfold håndterer ytringer fra sine ansatte, sier hun.

– Må være konkret

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil ikke kommentere utspillet til Kjersti Toppe i dag.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Toppe har i dag levert inn et spørsmål til skriftlig besvarelse fra helse- og omsorgsministeren. Der krever hun at Høie gir et konkret svar på hva han mener om sykehusledelsens behandling av saken.

– Jeg spør helseministeren om han mener at Sykehuset Østfold sine uttalelser, mailer og håndtering er akseptable eller ikke, og om hva han vil gjøre for å sikre at de som jobber ved sykehuset får en trygghet for å kunne uttale seg og ha ytringer om det faglige tilbudet i fremtiden, sier hun og legger til:

– Han er nødt til å være konkret i sitt svar, for ellers mister han troverdighet i det som er en svært viktig sak for helsevesenet, og at de som jobber der skal være trygge for å melde fra om sine faglige bekymringer.

Ingen kommentar fra Høie

NRK Østfold har i dag vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Alexandra R. Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar om påstandene fra Toppe.

Hun skriver i en e-post at Bent Høie ikke har ytterligere kommentarer i saken utover det han tidligere har sagt til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkuhell i Halden

    Det har vært et trafikkuhell i Rødsveien i Halden. Politiet melder om trafikale problemer på stedet.