NRK Meny
Normal

Mener Fredrikstad bør få den nye domstolen

De fem tingrettene i Østfold kan bli slått sammen til én. Sorenskriver Arnfinn Agnalt mener den bør ligge i Fredrikstad.

Fredrikstad tingrett

Sorenskriver Arnfinn Agnalt mener en felles Østfold-domstol bør ligge i Fredrikstad.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Fredrikstad er den største byen i Østfold, og drøyt en tredjedel av alle sakene er i Fredrikstad. Derfor er det naturlig at en felles domstol i Østfold havner her, sier sorenskriver i Fredrikstad, Arnfinn Agnalt.

En stor domstol er mindre sårbar

Domstoladministrasjonen har startet arbeidet med å utrede et forslag om ytterligere sammenslåing av tingretter. Det betyr at de fem tingrettene som er i Østfold i dag (Fredrikstad, Sarpsborg, Moss, Halden og Heggen og Frøland) kan bli redusert til én.

Sorenskriver Agnalt synes sammenslåing er en god idé.

Arnfinn Agnalt

Fredrikstad har allerede mistet mange arbeidsplasser til Sarpsborg, sier sorenskriver Arnfinn Agnalt.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Man får en mer robust domstol med flere dommere, et større faglig og kollegialt miljø og det åpner for en moderat spesialisering av dommerne. En stor domstol er mindre sårbar, man får flere ansatte å fordele sakene på, forklarer han.

Mistet arbeidsplasser til Sarpsborg

Men når det kommer til plassering, er han altså ganske klar på at "Østfold-domstolen" bør ligge i Fredrikstad. Han peker blant annet på at byen allerede har mistet mange arbeidsplasser til Sarpsborg.

– Iløpet av kort tid har politiet flyttet til Grålum, Skatt Øst har gjort det samme og sykehuset til Kalnes. Mange arbeidsplasser er på vei ut av Fredrikstad, og derfor synes jeg det er et viktig argument, sier Agnalt, som understreker at dette nå er et politisk spørsmål.

Sarpsborg ligger ganske midt i fylket - er ikke det en mer naturlig plassering for en felles Østfold-domstol?

– Det kan godt være at Sarpsborg er et godt egnet sted, men jeg synes ikke avstanden fra E6 til Fredrikstad er avskrekkende. Det er ikke ofte folk er i retten, og når de først er det skal de nok klare å komme seg fra Grålum til Fredrikstad, mener Agnalt.

Domstoladministrasjonen tar sikte på at et eventuelt forslag skal være ferdig i løpet av året. Det oversendes da til Justisdepartementet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skolebuss skled av veien

    En skolebuss har kjørt av veien sør for Torsnes kirke, melder politiet. Det er svært glatt på stedet. Nødetatene er på vei ut.

  • Mulig hvileår for Mads Østberg

    Mads Østberg vurderer å ta neste år i WRC2-klassen, i stedet for å delta i rally-VM. Det melder Motorsport News. Østberg sier at han undervurderte kostnadene ved å delta i VM. – Alle muligheter er åpne, sier Østberg, Det eneste jeg vet nå er at jeg ikke kjører i åpningsrunden i Monte Carlo i januar.

    Mads Østberg
    Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein