NRK Meny
Normal

Mener fisken er truet av utslipp

Laksefiskerne i Glomma er bekymret etter at Borregaard fikk tillatelse til å øke utslippene.

Sarpsfossen

Nedre Glomma og Omland Fiskeadministrasjon er uenig i at Borregaard skal få øke utslippene.

Foto: Dag Okken Halvorsen

Glomma er sammen med Ågårdselva ved Solli og Enningsdalsevla i Halden de eneste lakseelvene i Østfold.

Men blant annet på grunn av utslipp fra Borregaard har laksebestanden gått ned de siste årene, skriver Fredriksstad Blad.

Derfor har bedriften blitt pålagt å finansiere et klekkeri for lakseyngel, som ble startet i fjor høst.

Nå er laksefiskerne i Nedre Glomma og Omland Fiskeadministrasjon (NGOFA) misfornøyde med at Miljødirektoratet har innvilget Borregaards søknad om utslipp, før man har sett resultatet av klekkeriet.

De har nemlig problemer med å få nok rogn til klekkeriet.

– Vi har så langt bare tatt to laks i løpet av de tre ukene som sesongen har vart. Det er fryktelig lite, sier sekretær i NGOFA, Roger Teig til Fredriksstad Blad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.