Hopp til innhold

Mener det var riktig å redde finnhvalen

Vanligvis redder de båtfolk i havsnød. Tirsdag trakk redningsskøyta «Horn Flyer» en 15 meter lang hval av grunna.

Hval reddes på Hvaler

STRANDET: En finnhval ble oppdaget i Hvalsund på Hvaler tirsdag. Senere ble den slept ut av sundet.

Foto: Sebastain Nordli / NRK

– Det var en spesiell dag, og vi har fått gjort en god jobb. Det var ikke gitt at vi skulle klare å dra hvalen fra grunna, sier Stefan Persson, styrmann på redningsskøyta «Horn Flyer» etter gårsdagens redningsaksjon.

– Mye livstegn

Horn Flyer redder hval

AKSJON: Redningsskøyta slepte Hvalen ut av sundet.

Foto: Horn Flyer

Det var tirsdag morgen at en nabo til Hvalsund på Hvaler fikk øye på hvalen i fjærestenene. Redningsmannskap ble tilkalt, og redningsaksjonen ble iverksatt.

Etter flere forsøk på å få bundet et tau rundt hvalen klarte dykkere fra redningsskøyta til slutt å stramme grepet. Etter nesten 20 minutter med en sprellende hval fikk de dratt den av grunna med en vaier som tåler fem tonn.

Deretter bar ferden ut av sundet og ut på åpent hav.

– Den dro mye, og det tok tid før vi fikk den ut, men så løsnet det. Den var absolutt levende da vi dro den ut, men da vi kom litt lenger ut var det færre livstegn, forteller styrmannen.

Vanligvis redder de båtfolk i havsnød. Tirsdag trakk de 15 meter lang hval av grunna. Her kan du se redningsskøytas egne bilder.

Se redningsskøytas video fra tauingen av hvalen. Foto: Redningsskøyta «Horn Flyer».

Tror den overlever

Etter det skal ingen ha sett dyret.

– Vi har ikke hørt om noen som har sett den. Kanskje den har lagt seg et sted for å hvile litt, før den svømte av gårde, sier skipper på redningsskøyta, Johan Leandersson, onsdag formiddag.

Johan Leandersson

REDNINGSMANN: Skipper Johan Leandersson mener de gjorde det rette i å hjelpe hvalen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvalen hadde skader, og mange mente man burde la den ligge i Hvalsund. Men seniorrådgiver hos Fiskeridirektoratet, Gunnar S. Larsen, sier til Fredriksstad Blad at han tror den kommer til å overleve.

– Den hadde sår, og det var mye blod i vannet. Men det betyr ikke at skadene var dødelige. Jeg anslo ikke skadene til verre enn sår og flenger som følge av kontakt med land.

Skipper Leandersson tror de gjorde det rette ved å hjelpe hvalen.

– Vi får bare håpe på det beste. Vi fikk den i hvert fall ut derfra. Jeg tror i hvert fall vi gjorde det riktige. Det føltes godt da vi hadde fått den ut på fritt vann.

Hval strandet på Hvaler

BLØR: Hvalen hadde flere flenger, men Fiskeridirektoratet mener skadene ikke er dødelige.

Foto: Sebastian Nordli / NRK