Hopp til innhold

– Lønn gründere

Jørn Eriksen har tjent store penger på suksessbedriften Projectiondesign. Han mener lønn fra det offentlige vil få enda flere gründere til å satse.

Jørn Eriksen

GRÛNDER: Jørn Eriksen startet suksessbedrift som gründer. Nå har han solgt seg ut og jobber med andre ideer. Han mener lønn for gründere i startfasen hadde vært til god hjelp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Siste tall fra NAV viser at det er 80.000 arbeidsledige her i landet, og regjeringen har varslet bedre vilkår for gründere.

– Hvor fristende er det egentlig å bli gründer når den eneste du kan stole på er deg selv. Det er ingen som gir deg noe til livets opphold, sier Jørn Eriksen.

  • Gründere straffes
    Jørn Eriksen

    KREATIV: Bordet bruker Jørn Eriksen til å skrive ned ideer og forslag. Nå jobber han med nye prosjekter etter at han solgte Projectiondesign.

    Foto: Anette Torjusen / NRK

– Kjenner det i magen

Ingeniøren var den tekniske hjernen bak børsselskapet Ask med milliardomsetning og 400 ansatte, og startet senere opp suksessbedriften Projectiondesign i Fredrikstad som ble solgt i 2013.

Da omsatte bedriften, som selger fremvisere, for en halv milliard og hadde 200 ansatte.

– Hvis man ønsker å gjøre noe for gründere bør man se på vår sosiale velferdsmodell og se om man kan innlemme gründere i den. Det vil være en investering i fremtiden, mener han.

Selv om han har tjente gode penger, husker han godt hvordan det var å stå på bar bakke som ung gründer.

Jørn Eriksen

SUKSESS: Jørn Eriksen startet en bedrift som omsatte for en halv milliard da han solgte den i fjor. Han mener mye kan gjøres for å legge til rette for gründere. Blant annet ved å gi dem en inntekt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er et enormt press på familien og et stress på gründeren. Når du lever med den usikkerheten det er ikke å ha inntekt, samtidig som du prøver å skape noe, det kjenner du i kroppen og i magen.

Han mener lønn eller stipend bør bli en del av tilbudet til gründere, i tillegg til støtteordningene man kan få gjennom Innovasjon Norge.

– Jeg tror det å kombinere støtteordninger med lønn eller en form for inntekt, vil ha alt å si for en gründer. Dagens støtteordninger gir bare støtte til å dekke kostnader, og det kan man ikke leve av.

Eriksen mener det må ligge noe kriterier til grunn for en slik støtte.

– Man må kvalifisere seg på lik linje som man må vise at man er gammel nok til å få pensjon.

– Må tenke nytt og annerledes

Erik Unaas er selv gründer av 16 fagblader, men er nå Høyreordfører i Eidsberg kommune.

Erik Unaas

STØTTE: Erik Unaas, ordfører i Eidsberg for Høyre, er også gründer. Han mener en form for inntekt til de som vil satse, er viktig.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Han mener Eriksens forslag må inn i myndighetenes gründerdebatt.

– Vi skal ha vekst i Norge og mye av veksten skal komme fra privat næringsliv, da må vi tenke nytt og annerledes for å få til en vekst. Det er helt nødvendig at unge kreative mennesker, som har en driv og lyst til å starte noe, får støtte. Gjerne i form av stipend, som det foreslås her, sier han.

Også stortingspolitiker for Høyre, Bengt Morten Wenstøb, mener dette er en spennende idè.

Han mener det også er viktig å legge til rette for at gründere finner frem i byråkratiet, raskt får på plass kapital til å starte opp og får nødvending rådgivning underveis.