NRK Meny
Normal

– Ett års fengsel for hundedrap er for lite

Dyrevernalliansen hadde håpet at aktor ba om en langt strengere straff for mannen som er tiltalt for å ha druknet en hund i Moss.

Dumpet hund i båt

DRUKNET: Hunden Lucas ble funnet druknet i vannet under Krapfossbrua i Moss i fjor sommer. En mann i 20-årene har tilstått å stå bak.

Foto: Birgitte Winge Hansen

Aktor ber om et års fengsel for mannen som er tiltalt for å ha druknet en hund ved Krapfossbrua i Moss i juli i fjor. Mannen har tilstått å ha bundet hunden til et betongrør før han kastet den i vannet.

Kaja Ringnes Efskind

FOR LITE: Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen mener ett års fengsel er for lite.

Foto: Ihne Pedersen

Dyrevernalliansen mener ett års fengsel ikke holder.

– Det er gledelig at påstanden er betraktelig høyere enn det som har vært vanlig i dyremishandlingssaker. Men vi mener fortsatt at den er altfor lav med tanke på alvorlighetsgraden, sier informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind.

– Utsatt for frykt og lidelse

Mannen i 20-årene er tiltalt for grove brudd på Dyrevelferdsloven.

Tiltalepunktene innebærer en strafferamme på tre års ubetinget fengsel, men politiadvokat Morten Lundén påpeker at det skal mye til for at man benytter strafferammen fullt ut i norsk rett.

Politiadvokat Morten Lundén i Moss tingrett

BER OM FENGSEL: Politiadvokat Morten Lundén mener at den tiltalte bør få ett års fengselsstraff.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Jeg tror at ett år her er i tråd med vanlige norske straffeutmålingsprinsipper, sa han til NRK etter at han hadde holdt sin prosedyre fredag.

Dyrevernalliansen mener påstanden heller burde ligge opp mot tre år.

– Det er fordi hunden ble utsatt for betydelig frykt og lidelse i forbindelse med drapet, sier Efskind.

– Vi hadde håpet på en høyere straff. Men med tanke på utviklingen som har vært frem til nå er dette et skritt i riktig retning. Vi er ikke veldig overrasket, men heller ikke veldig begeistret.

Død hund

BUNDET: Hunden var bundet til et sementrør da den ble funnet i vannet.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Håper det ender i Høyesterett

Den tiltaltes forsvarer, Even Rønvik, synes påtalemyndighetens påstand om ett års fengsel er for strengt. Han mener at mannen allerede har fått en form for straff gjennom de truslene han har blitt utsatt for etter at saken ble kjent.

– Dyrevernalliansen tar selvfølgelig avstand fra trusler. Det fortjener ingen. Men om han skal få fengselsstraff for brudd på Dyrevelferdsloven er noe helt annet. Det bør han få, både av hensyn til denne enkelthandlingen og allmennpreventivt, sier Efskind.

De håper saken ender i Høyesterett for å få en prinsipiell avgjørelse.

– Men uansett håper vi at dette blir starten på en ny rettsutvikling i dyremishandlingssakene hvor strengere straff blir idømt for grov dyrekriminalitet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.

  • Tollefsen ferdig for sesongen

    Stjernen hockeys Didrik Tollefsen mister resten av sesongen på grunn av en skade. Spilleren skriver selv på Facebook at han har vært plaget av en vond skulder, og at han mest sannsynlig må opereres.