NRK Meny
Normal

Mener advokat bør navngi medier

Advokat bør navngi mediene som har tilbudt penger til drapsmannen for at han skal stå fram. Det mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Per Edgar Kokkvold
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Kokkvold mener det er helt forkastelig dersom medier har tilbudt mannen penger for å avsløre sin identitet.

Nå oppfordrer han advokat Harald Otterstad til også å fortelle hvor store beløp det dreier seg om.

- Hvis dette er riktig, er vi kommet farlig nær en form som smaker av bestikkelse for å få en person til å gjøre noe vedkommende åpenbart ikke ønsker, sier Kokkvold til NTB.

- Til å spy av

Advokat Otterstad har opplyst til NRK at flere slike tilbud er kommet fram etter at den nå 42 år gamle mannen har tilstått drapet på Inger Johanne Apenes.

- Enkelte medier har allerede kommet med antydninger om penger hvis han vil stå fram. Jeg tror jeg kan si her og nå at det er totalt uinteressant. Det er til å spy av, for å si det rett ut, sier Otterstad.

Otterstad har til nå ikke villet si hvem som har kommet med tilbudene, eller hvor mye penger det er snakk om.

 

 

 

Harald Otterstad
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Var 13 år da han drepte

Drapsmannen som var 13 år da han drepte Inger Johanne Apenes 6. mai 1978 - ønsker imidlertid å fortsette sitt tilsynelatende normale liv med familie og jobb.

Og Per Edgar Kokkvold sier at punkt 4.7 i Vær Varsom-plakaten er helt klar når det gjelder forholdet til anonymisering i Apenes-saken.

- Alle journalister vet i dag at mannen som drepte da han var 13 år gammel ikke ønsker å bli offentlig kjent. Og de vet også at Vær Varsom-plakaten har klare bestemmelser som dekker den situasjonen som oppsto etter tilståelsen i Fredrikstad, sier han

- Derimot inneholder ikke retningslinjene noe som konkret omtaler «sjekkheftejournalistikk». Det er et forhold som trolig vil bli endret. Jeg vil tro at en ny utgave av Vær Varsom-plakaten vil inneholde bestemmelser om denne type journalistikk, sier Kokkvold 

Sjekkheftejournalistikk

Kokkvold sier at Norsk Presseforbund nå gjennomfører en omfattende intervjurunde i regi av Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk for å kartlegge omfanget av såkalt «sjekkheftejournalistikk».

- Rapporten vil bli lagt fram på en stor høring 13. juni. Der vil både pressefolk og pressefolks kilder være til stede, sier Kokkvold, som understreker at høringen er helt åpen.

Da høringen ble bestemt var utgangspunktet boka til Håvard Melnæs om arbeidsmetodene i kjendisbladet Se og Hør.

- Intervjuene vi foretar er også konsentrert om kjendisjournalistikk.
Hvis det i Apenes-saken viser seg å være andre medier enn dem vi normalt karakteriserer som kjendisblad som har tilbudt penger, blir saken enda mer alvorlig, sier Kokkvold.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.