NRK Meny
Normal

Meldte biltyveri, dømt for falsk anmeldelse

I desember meldte en bileier at noen hadde prøvd å stjele bilen hans. Den stod skadet 25 meter fra plassen der den vanligvis står parkert. Nå er mannen dømt for falsk anmeldelse.

Porsanger Lensmannskontor

Mannen kontaktet politiet og meldte bilen sin stjålet.

Foto: Stian Strøm / NRK

Denne uken møtte mannen, som er i 50-årene, for Heggen og Frøland tingrett på Mysen. Han erkjente seg ikke skyldig i anklagene om falsk politianmeldelse.

I desember i fjor kontaktet mannen politiet og meldte at bilen han var forsøkt stjålet. To politibetjenter dro da hjem til ham. Der fant de bilen stående med bakenden inn mot et tre. Bilen var påført skader, både i fronten og i bakenden. Mannen opplyste at bilen hadde stått parkert 25 meter unna og at skadene var påført i forbindelse med tyveriforsøket.

Fikk det ikke til å stemme

Politifolkene fikk ikke opplysningene til å stemme. Bilens plassering var ikke logisk og skadene var uforholdsmessig store. Det var imidlertid ingen skade inne i bilen. Bilen har startsperre og det trengs nøkkel for å kunne starte bilen.

Mannen savnet ingen bilnøkler. Nøklene hang på plassen sin inne i huset.

Heggen og Frøland tingrett synes det er lite trolig at noen har vært inne i huset, tatt nøklene, kjørt bilen 25 meter og så hengt nøklene på plass igjen.

En uke etter at mannen hadde meldt fra til politiet om forholdet kontaktet han forsikringsselskapet sitt og krevde erstatning for skadene. Han opplyste da at bilen var forsøkt stjålet en ukes tid tidligere.

Trakk anmeldelsen

Tre uker senere ble mannen innkalt til politiavhør, mistenkt for forsøk på forsikringsbedrageri. Etter dette avhøret trakk han både politianmeldelsen og kravet han hadde sendt forsikringsselskapet.

Heggen og Frøland tingrett slår fast at falsk anmeldelse vanligvis fører til fengselsstraff. Påtalemyndigheten foreslo fengsel i 24 dager. Tingretten fant ingen formildende omstendigheter i saken, men har likevel kommet fram til at fengsel i 21 dager er nok. Mannen må dessuten betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • MC-ulykke i Våler

    En motorsyklist blir tatt hånd om av helsepersonell etter en MC-ulykke på Vålerveien i Våler. Ifølge politiet er føreren ved bevissthet. Det er trafikkdirigering på stedet.

  • Spyttet på ansatte

    En mann og en kvinne ble pågrepet av politiet i natt, etter at mannen spyttet i ansiktet på ansatte ved Burger King i Halden. Da politiet ankom ble det berusede paret i 20-årene kranglete med politiet, og de er blitt anmeldt.