NRK Meny
Normal

Med tonnevis av usikrede stålrør på motorveien

Nesten hvert tredje vogntog fikk kjøreforbud da Statens vegvesen gjennomførte intensivkontroller på Svinesund og Ørje denne uken. 677 tunge kjøretøy ble kontrollert.

Dårlig sikret last

Hvert av disse rørene veier 3-4 tonn, men de var svært dårlig sikret på bilen. Føreren fikk et forelegg på 8.000 kroner og forbud mot å kjøre i Norge i tre måneder.

Foto: Statens vegvesen

Øyvind Grotterød

Fagleder Øyvind Grotterød er ikke overrasket over resultatene.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

– Resultatene er nedslående, men ikke overraskende, sier fagleder Øyvind Grotterød i Statens vegvesen.

I løpet av uken har opp mot 40 kontrollører fra Statens vegvesen gjennomført kontroller på tunge kjøretøy på grensestasjonene på Svinesund og Ørje i Østfold. Det vil si på E6 og på E18.

– Våre folk har vært på plass her både sent og tidlig. Vi har også hatt enkelte nattskift denne uken, forteller Grotterød.

225 kjøreforbud

677 tunge kjøretøy ble kontrollert. Det ble utstedt til sammen 225 kjøreforbud.

– Enkelte kjøretøy fikk mer enn ett kjøreforbud. Det kan ha vært for både overlast og for dårlig sikring av lasten. Så det var ikke 225 kjøretøyer som fikk kjøreforbud, men et par hundre var det nok, forklarer Grotterød.

Han synes resultatet av kontrollen er skremmende.

Kontroll av tunge kjøretøy

677 tunge kjøretøy ble kontrollert på Svinesund og på Ørje denne uken.

Foto: Statens vegvesen

– Med tanke på at mellom 2.000 og 2.500 tunge kjøretøy passerer grensen på disse grenseovergangene hvert døgn, er det klart at det er en god del vi ikke får stanset. Selv om flertallet av de vi kontrollerte hadde det meste i orden, er det utrolig hvor store sjanser enkelte sjåfører og transportselskap tar langs veien, sier Grotterød.

Bot og kjøreforbud

Et av de meste skremmende eksemplene var en trailer lastet med stålrør. Disse rørene veide hver for seg mellom tre og fire tonn.

– Rørene var nesten ikke sikret i det hele tatt. Du kan selv tenke deg hvilke skader bare ett slikt rør kunne ført til dersom det hadde falt av i høy fart, sier Grotterød.

Sjåføren av vogntoget ble politianmeldt, han fikk et forelegg på 8.000 kroner og fikk kjøreforbud i Norge i tre måneder. Rørene ble lastet over på et annet vogntog som var beregnet for denne type transport.

– Vi hadde flere alvorlige brudd på bestemmelsene om farlig gods på vei. Blant annet fikk et norsk firma kjøreforbud på to av sine vogntog på Svinesund, opplyser Grotterød.

Ni ble politianmeldt

I alt ni sjåfører ble politianmeldt i forbindelse med kontrollene. De fleste ble anmeldt for dårlig lastsikring. I tillegg ble to anmeldt for grove brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

– En utenlandsk sjåfør på vei ut av landet ble tatt med falskt førerkort. Han ble naturligvis også anmeldt, sier Grotterød.

Dårlig sikret last med vin

Dette vogntoget var lastet med vin, men lasten var ikke sikret godt nok.

Foto: Statens vegvesen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fikk samfunnsstraff for vold

    Borgarting lagmannsrett har gjort om straffen for to sarpinger som er dømt for voldsbruk. De to er, sammen med tre andre, dømt for vold mot en mann i Sannesund i Sarpsborg i 2015. En 26 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i åtte måneder til 240 timer samfunnsstraff. En 24 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i et halvt år til 180 timer samfunnsstraff.

  • Varetektsfengslet for familievold

    En 40 år gammel mann er varetektsfengslet for fire uker. Han er siktet for familievold, brudd på kontaktforbud, besøksforbud og skadeverk. Mannen avviste i retten at han har slått barna og hevdet at ekskona hadde kontaktet ham. Men Moss tingrett mener det er overveiende sannsynlig at han har begått de straffbare handlingene.