Hopp til innhold

Med kokkekunster i kofferten

Spanske Jose kom til Norge på grunn av økonomiske problemer i hjemlandet, og tok med seg kokkekunstene sine i bagasjen.

Tapaskokk Jose

Jose Maria Hernandez Velayos jobber som tapaskokk på Gamle øvre kafé i Askim.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Jose Maria Hernandez Velayos har tatt med seg kokkekunstene sine til Norge fra Spania, og jobber som kokk på Gamle øvre kafé i Askim.

Jose er en av over 3 500 spanjoler som har søkt om skattekort i Norge så langt i år.

Det skyldes først og fremst store økonomiske problemer i hjemlandet.

– Økonomien i Spania er dårlig og det finnes ikke mange jobber, forteller Jose til NRK.

(Teksten fortsetter under bildet)

Jose i aksjon

Jose viser frem de forskjellige rettene han lager.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Bedre i Norge

Ifølge Eurostat ligger arbeidsledigheten i Spania på 24, 9 prosent. Over 40 000 spanjoler har forlatt landet så langt i år.

Jose har vært i Norge siden i sommer, og restauranten hans i Madrid er blitt nedlagt.

– Det er bedre å jobbe i Norge enn i Spania. Det er kortere arbeidstid, smiler Jose.

– Har betydd fornøyde gjester

Restauranteier Tommy Leret er glad for den spanske tilveksten.

Tommy Leret

Eier av Gamle øvre kafé, Tommy Leret, er veldig fornøyd med den spanske tilveksten.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Den har betydd en tilnærmet fordobling av antall gjester. Matkvaliteten har gått opp betraktelig, og vi har egentlig bare fått positive tilbakemelding fra gjestene, sier Leret til NRK.

Selv om økonomien skulle snu til det bedre i Spania, har HC likevel ingen planer om å dra tilbake.

– Jeg forstår mer av språket og jeg liker Norge, forteller han.