NRK Meny
Normal

Med klæddekake til turistene

Kafe åpnet i kruttårn fra 1666. Fredriksten festning har fått enda et serveringstilbud til turistene i sommer.

Trine Høistad

Trine Høistad har startet opp kafe i den mer enn 340 år gamle Fredrik IIIs hall på Dronningens bastion på Fredriksten festning.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er ikke noe hvilket som helst kafelokale Trine Høistad har startet opp servering i denne sommeren.

Fredrik IIIs hall på Fredriksten festning er bygget i 1666 og har tre meter tykke murer. Der er det svalt og godt i sommervarmen.

- Fra St. Hans til 9.august skal jeg drive Fredrik IIIs kafè i Fredriksten Festning. Her selger jeg blant annet nykokt kaffe, Østfoldsvele med syltetøy/rømme og ”klæddekake” (sjokoladekake), forteller Trine til NRK.

Les også:
Den svenske skammen
10.000 på opera i Halden
Fredriksten som operakulisse

- Fantastisk start

Trine Høistad

Trine Høistad har hendene fulle med turisme denne sommeren. For første gang i moderne tid drives det kafe i det gamle kruttårnet i Fredrik IIIs Hall, og samtidig serverer hun grupper og tilreisende både guiding, mat og drikke.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kafeen i Fredrik IIIs Hall er ikke eneste mat- og serveringstilbud på festningen i Halden.

Litt lenger opp i Indre festning ligger restaurant Curtisen med sin eksklusive Østfold-mat, i Overkongen er det selskaps- og festlokaler og på Fredriksten Kro drives det kafe og restaurant.

Også på Kaserna, der Forsvarets Høyskole innkvarterte sine mannskaper tidligere, er det matservering og overnatting

Trine Høistad forteller at samarbeidet med de øvrige er godt, og hun er også full av lovord overfor kommandantskapet, som har vært behjelpelige med å legge til rette for kafedriften.

- Det har vært en flott start for meg. Masse folk, særlig i forbindelse med de større arrangementene slik som "Allsang på grensen", forteller Høistad.

Satser på lokale spesialiteter

Klæddekake = sjokoladekake

Typisk østfoldsk fenomen: Seig og saftig sjokaldekake = klæddekake med en helt spesiell smak.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg ønsker at kafeen skal være et hyggelig møte med historien som finnes i Fredriksten Festning. Her kan man sitte ned og slappe av i fantastiske historiske omgivelser – både innendørs og utendørs, sier hun.

Foruten klæddekake, er det et rikt tilbud av lokale spesialiteter fra Halden og Østfold å finne i Trines kafe.

- Nybrent kaffe kommer fra Bakgården Kaffebrenneri i Halden, ulike produkter som akevittgele fra Stabbursstua i Sarpsborg, gipsfigurer fra Østfold Gipsmakeri, postkort som Kari Weel fra Halden har malt og honning fra Ørje. Jeg selger også lokale bøker, forteller Trine til NRK.

Gunn Maria Arvesen, som opprinnelig er fra Aremark i Østfold, presenterer sine håndlagde smykker bak de kjølige veggene.

Eklsklusiv guiding

Fredriksten festning, Halden

Fredriksten festning er et av Norges ti mest besøkte turistmål, og årlig tar rundt en kvart million mennesker turen innom festningen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Hvert år besøker rundt en kvart million mennesker Fredriksten festning. Det gjør festningen til et av de ti mest besøkte turistmålene i norsk målestokk.

Halden Turistkontor sørger for daglig og regelmessig informasjon og guidetjeneste for turistene, og foruten et eget informasjonssenter i festningen finnes det også bemannede museer.

- Jeg har vært så heldig å få med meg Jens Bakke og Dag Sæther, sier Trine Høistad.

For haldensere og folk i Østfold er herrene Bakke og Sæther kjent som svært historisk kompetente personer, og med særskilt øye for Halden og omegn.

- Jens er svært aktiv i Idd og Enningdalen historielag, og revyskuespilleren og kåsøren Dag Sæther er et oppkomme av kunnskap, særlig knyttet til Karl XII og Fredriksten festnings historie, sier Trine.

Fredriksten festning, Halden

Festningen er bygget fra 1660-årene til beskyttelse mot svenske angrep.

Foto: Rainer Prang / NRK

På de historiske vandringene hun arrangerer med Bakke og Sæther i hovedrollene, spilles det også musikk fra noen av bygningene på guideruten, og det arrangeres vinsmaking og serveres middag i historiske omgivelser.

24-timer i døgnet med turisme

Trine Høistad har mange jern i ilden knyttet til turisme og den daglige virksomheten i Fredrik IIs Hall er kun en av flere turistgjøremål.

- Jeg startet for meg selv på heltid for rundt et år siden. "Opplev Østfold" ble navnet på firmaet mitt, og jeg mener at selv om vårt fylke er et lite fylke geografisk sett, så er det stort på opplevelser, sier hun.

Det er kurs og konferanser på løpende bånd, både for innen- og utenlandske turister og for andre grupper, og hele fylket brukes som "tumleplass".

- Den viktigste ingrediensen her er at man tør å ha det gøy sammen, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.