NRK Meny
Normal

Med GPS på hesteryggen

Et gammelt fremkomstmiddel drar nytte av moderne løsninger.

Video HEST-GPS-180810-OS-160316-SI_OS.mp4

Østfold turhestforening har nå startet med GPS på hest.

Med aksept fra grunneiere lager de GPS-ruter som etterhvert legges ut til andre turryttere på nettet.

Systemet er under utvikling, men tanken og håpet er at hvem som helst kan få tilgang til rutene - også ryttere utenfor Østfold.

– Vi vil lage et rutenett, nasjonalt merkesystem. Litt på samme måte som Den Norske Turistforening har gjort. Det er veldig nyttig. Man vet nøyaktig hvor man skal hele tiden, sier Øivind Gryteland, leder i Østfold Turhestforening.

– Slipper å krangle

GPS-løsningen kan også bety at de eviglange tvistene mellom ryttere og grunneiere blir historie.

– Det er jo veldig fint for grunneierene. Da vet de at vi kun ferdes på strekninger som de har akseptert og godkjent på forhånd. Så blir det ikke noe krangling, sier

Han er ikke i tvil om at hestene også er fornøyd med GPS-løsningen.

– Hestene synes jo egentlig at vi har vært noen sinker. Hestene er jo utstyrt med en innebygd GPS fra naturens side, de vet alltid hvor de skal. Det er bare vi som hele tiden prøver å få de til å gjøre noe annet, avslutter han, med et

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.