NRK Meny
Normal

Mattilsynet: – En av ti har fortsatt for dårlig vedlikehold

Men de vil ikke advare folk mot å spise ute.

Dårlig renhold på reataurant

Ikke alle restauranter følger sine egne rutiner for renhold. Slik så det ut under en arbeidsbenk på en restaurant Mattilsynet kontrollerte i Østfold.

Foto: Mattilsynet

Folk forventer at maten er trygg når de spiser på restauranter eller gatekjøkken, og det er den også – i stor grad.

Slik oppsummerer Ingvild Tømmerberg Sletta, som er seksjonssjef i Mattilsynet Indre Østfold og Follo de over 300 tilsynene de har hatt i år.

tendensen er positiv, mener Tømmerberg Sletta.

– Det kontrollen viste er heldigvis at maten i hovedsak er trygg. Vi ser at vi har hatt færre stengninger enn vanlige år. Vi synes det er veldig positivt og det betyr at bransjen beveger seg i riktig retning, sier hun.

Les også: Stengte bakeri på dagen

Skorter på renhold og vedlikehold

Likevel kan hun fortelle at tilsyn frem til august resulterte i at omtrent 12 prosent av spisestedene fikk varsel om mulkt eller stenging.

Men årsaken var da ofte at det skortet på renhold eller vedlikehold.

– Vedlikeholdet sikrer blant annet at du kan få vasket ned ordentlig, at du ikke får inn skadedyr og at ting repareres og byttes ut når de ikke virker. Så det er veldig viktig for matsikkerheten, sier Tømmerberg Sletta.

– Det andre punktet vi ser det syndes en del imot er renholdet. Det er mange som har gode rutiner for renhold, men de følger dem ikke. Det hjelper ikke å ha gode rutiner om du ikke følger dem, eller om du ikke vet hvorfor det er viktig å følge dem.

Les også: Muggsopp i rosiner og tørket frukt

Dårlige renholdsrutiner på restaurant

Slik så det ut på gulvet til en av restaurantene i kontrollen.

Foto: Mattilsynet

Lar maten stå

Og så har det dukket opp en og annen overraskelse ved tilsyn. Som på gatekjøkkenet i Indre Østfold, der mattilsynet valgte stenge etter å ha målt temperaturen på maten.

– Vi så eksempelvis at noe sto til tining i romtemperatur på gulvet i kjelleren, og vi målte kjernetemperaturen til nesten 20 grader. Ting som var stekt sto også to-tre timer i romtemperatur før det ble satt i kjøleskapet. Alt det der er helt uforenelig med trygg mat, forteller Tømmerberg Sletta.

– Vi har opplevd at folk må vaske ned. Men her var det ikke det generelle renholdet det var noe galt med. Her var det rett og slett rutinene rundt mathåndteringen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: