NRK Meny
Normal

Fant dyr med dype sår på minkfarm

Dype sår, syke dyr og inhuman avliving var noe av det Mattilsynet fant under kontroll hos pelsdyroppdretteren på Østlandet.

Gå til forsiden

Skader funnet hos mink under Mattilsynets inspeksjon

Minkskade

Skader funnet hos mink under Mattilsynets inspeksjon

9 bilder

  Den 20. oktober gjennomførte Mattilsynet en uanmeldt kontroll hos pelsdyroppdretteren. Det som møtte dem, gjorde at de valgte å pålegge ham et hastevedtak om å avlive flere dyr på stedet. Flere av de over 6000 minkene mannen hadde på gården, hadde dype sår og var tydelig syke, mener Mattilsynet.

  Oppdretteren etterkom kravet fra tilsynet, men inspektørene var såpass bekymret at de gjennomførte nok et tilsyn den 17. november. Da var forholdene fortsatt ikke i orden. Flere dyr hadde store skader og var syke. Igjen ba Mattilsynet om at mannen skulle avlive de aktuelle dyra.

  Les også Pelsdyragenten , om dyrevernsaktivister som gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Se dokumentaren fra 2014 her!

  – Slengt ned i avlivingskassene

  Ved denne inspeksjonen var også pelsingen i gang. Dermed fikk inspektørene se hvordan dette blir gjort på den aktuelle oppdrettsfarmen. En måte som ifølge Mattilsynet påførte dyra ekstra lidelse.

  De skriver i sin rapport at gassanleggene, som skulle ta livet av dyra raskt, i stedet gjorde at de ble pint. Et gassanlegg som manglet måler. Minken ble også «løftet etter halen og nærmest slengt ned i avlivingskassene. Dyr blir fortløpende puttet ned i kassene uten å sjekke om de som var der fra før hadde dødd».

  Etter å ha sett dyr ligge i avlivingskassa i nesten tre minutter før de døde, anså Mattilsynet avlivingen for såpass inhuman at de forsøkte å stanse den. Mannen ville ikke avbryte pelsingen, og ba inspektørene forlate stedet på en måte de oppfattet som såpass truende at de etterfulgte oppfordringen.

  Dagen etter, 18. november, dro tilsynet igjen til gården. Denne gangen med en politimann. Mannen hadde fortsatt ikke fulgt alle pålegg fra dagen før.

  LES OGSÅ:

  Kan miste retten

  Nina Laache

  Nina Laache, seksjonssjef ved Mattilsynet avdeling Østfold og Follo, forteller at inspektører har vært på flere kontroller ved oppdrettsfarmen.

  Foto: Martin Schmidt / NRK

  Nå vurderer Mattilsynet om mannen, som har investert flere millioner kroner i pelsdyranlegget, skal fratas retten til å drive videre.

  – Dette er heldigvis ikke vanlig.

  Det forteller Nina Laache, avdelingssjef ved Mattilsynet i Østfold og Follo som ser svært alvorlig på dyrestellet.

  – Vi har fulgt denne farmen helt siden 2013 og har fattet mange vedtak. Sett over tid har vi hverken merket noen endring i holdninger til oppdretter, eller hvordan dyrene behandles. Når det kommer til hastevedtaket om avliving på stedet anså vi dette som nødvendig. Rett og slett fordi vi ikke hadde sett noen bedring siden forrige gang vi var der.

  Oppdretteren selv tar ingen selvkritikk og kaller det hele ren trakassering.

  NRK har vært i kontakt med bonden. Han ønsker ikke å kommentere saken.

  Pelsdyrbonde kan miste retten til å drive med mink. Flere dyr var så skadet at de måtte avlives under Mattilsynets inspeksjon.

  SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

   Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.

  • Krav fra departementet

   Akershus, Buskerud og Østfold må nå gjenoppta prosessen med å slå seg sammen til et fylke. Det krever kommunal- og moderniseringsdepartementet, etter at Stortinget vedtok å slå fylkene sammen med tvang 8. juni. Arbeiderpartiet, som er imot den store regionen, synes timingen er merkelig. Det logiske ville være å utsette prosessen til etter stortingsvalget, sier Aps gruppeleder i Akershus, Tonje Brenna.