Hopp til innhold

– Innen en halvtime vil man få problemer med å puste og svelge

Det har vært en kraftig oppblomstring av alger som produserer nervegift langs kysten. – Folk må ikke spise egenplukkede blåskjell nå, advarer seniorinspektør i Mattilsynet.

Blåskjell.

Ikke spis blåskjell du har plukket selv i påska.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torsdag gikk Länsstyrelsen i Västra Götaland ut og advarte innbyggerne langs hele vestkysten i Sverige mot å spise selvplukkede blåskjell.

Grunnen er at det den seneste uken har vært en kraftig oppblomstring av en alge som produserer nervegift.

– I år har vi ekstremt høye konsentrasjoner av en alge som produserer nervegift. Man må være forsiktig, fordi denne giften kan oppsamles i blåskjell, sier marinbiolog Anna Dimming til Sveriges Radio.

– Alvorlig

Blåskjellvarselet til Mattilsynet ble oppdatert forrige fredag, og på grunn av påska kommer det ingen ny oppdatering før neste fredag.

Seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet advarer nå likevel også nordmenn mot å spise blåskjell.

– Blåskjellvarslet gjelder egentlig kun frem til i dag og det blir ikke gitt noe nytt råd før 21. april. I mellomtiden velger Mattilsynet nå å advare mot å spise blåskjell. I og med at det er mye av denne nervegiften i Sverige, og strømmene kan bevege seg i retning oss, så bør folk unngå å spise blåskjell fra kysten langs Hvaler og hele veien opp til i hvert fall Møre og Romsdal, sier hun til NRK.

Hva skjer hvis man spiser giftige blåskjell?

– Man vil først oppleve prikking og nummenhet tunga, leppene og fingre og man vil få problemer med å puste og svelge. Dette vil inntre innen en halvtime. Så kan man måtte få behov for respirasjonshjelp. Det er såpass alvorlig, advarer Hestdal.

Blåskjell fra butikk skal være trygt

Blåskjellene lever av å filtrere sjøvann for alger. Algetypen som er funnet i store mengder langs kysten av Sverige produserer nervegift av typen PSP (Paralytic Shellfish Poisoning toksin).

– Hvis man får i seg blåskjell som er forgiftet, så bør man oppsøke lege med en gang, sier Hestdal.

Seniorinspektøren understreker at det ikke er mulig å se på blåskjellene om de er forgiftet eller ikke, og det hjelper ikke å koke eller fryse dem.

I tillegg er algen som forårsaker forgiftningen vanskelig å oppdage.

– Den vandrer både vertikalt og horisontalt og den eneste måten å finne ut om den finnes i blåskjellene er å ta prøver.

Blåskjell man får kjøpt i butikken skal likevel være trygge å spise.

– De skjellene som er ute på markedet skal være kontrollert, det har produsenten ansvar for og Mattilsynet kontrollerer at de gjør dette. Det skal fortsatt være trygt å spise blåskjell fra butikk, sier Hestdal.