NRK Meny
Normal

– Må ikke reise langt for å finne noe fantastisk

Østfolds matfat var en av headlinerne på Råde Parkfestival. Festivalen går på tredje året, og samler lokale mat- og råvarer fra hele fylket.

Løk fra råde
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen

Kaker fra frøken Holm
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen

– Her har jeg massevis av cupcakes, makroner, brownies og cake-pops

Elisabeth Holm viser frem bordet som bugner over av muffins, sjokoladekaker og kaker i kjærlighet-på-pinne-form. Og selv om navnene hun bruker kommer langveis fra, er selve kakene ganske så kortreiste.

– Det er ikke langt fra Sarpsborg til Råde.

Før det hadde de færreste av ingrediensene rukket blitt vant til lasteplan og containere før de havnet i deigen. Melet kommer fra Holi Mølle, eggene kommer også fra fylket. Etter tre år på festivalen opplever hun at folk som besøker den lille kafeen i Sarpsborg etter hvert vet om den før de kommer. Hun takker festivalen for å sette lokal mat på kartet.

Elisabeth Holm med kaker
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen

– Folk tror de må reise langt for å finne noe som er spesielt, men Østfold har mye som er fantastisk, spesielt grønnsakene. Du får jo ikke bedre jordsmonn enn vi har her.

LES OGSÅ:

Smaken av Råde

Grønnsaker fra jordsmonnet i Råde deler tallerken med lam fra kommunen, på stand hos Råde Bondelag. Temaet er smaken av Råde og det er en plan med det hele.

– Råde vil være Østfolds matfat innen 2037, sier leder av Råde Bondelag, Arnt Johannes Hermansen.

Visjonen kommer fra kommunestyret, og er en 25-årsplan for kommunen. Bondelagslederen tror det er et stykke frem til folk blir klar over hva som finnes av råvarer i fylket, men er overbevist om at festivalen tar dem et stykke på vei.

– Sola skinner, og folk skinner, og vi gleder oss sammen med alle som oppdager mat fra Råde i dag.

Smaken av Råde
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen

– Lukter nydelig

Arrangøren ønsker også resten av fylket velkomment. Både som gjester og matvarer.

– Vi har is fra Eidsberg, sjokolade fra Moss honning fra rundt omkring i fylket og den nydelige lukten kommer fra neper og rødbeter, sier varaordfører Fredrikke Stensrød som er med i arrangementskomiteen.

Hun sier oppmøtet har var bra på første dag og siden har det bare blitt flere.

– Det er veldig morsomt at ikke bare rådefolk, men folk fra hele fylket kommer og besøker oss i teltet vårt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • I ferd med å få kontroll på brannen

    Politiet melder at brannvesenet nå er i ferd med å få kontroll på brannen i Sefa-bygget i Sarpsborg. Det lokale brannvesenet får bistand av mannskaper fra flere andre kommuner i Østfold.

    Laster Twitter-innhold