NRK Meny
Normal

Mat- og trebåt for tiende gang

Siste helgen i juni er det folkefest i Halden. Da arrangeres Mat- og trebåtfestivalen for tiende gang. Gjestehavna fylles trebåter.

Mat og trebåtfestival i Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

 Siste helgen i juni fylles gjestehavna av gamle og nye, store og små trebåter fra fjern og nær, og til og med noen titalls plastbåter får lov til å legge til i gjestehavna mens festivalen pågår.

- Her får alle lov å komme på besøk, men trebåtene kommer spesielt sterkt i fokus under festivaldagene, sier Haldens turistsjef Liv Lindskog til NRK. 

 

Mat og trebåtfestival i Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

 For tiende gang

Festivalen, som i år varer fra og med fredag 30. juni til og med søndag 2. juli, trekker til seg tusener av tilreisende og fastboende hvert år.  

Siden 1997 har det vært kombinert Mat- og Trebåtfestival, og foruten de svært mange flotte trebåtene bugner det av delikatesser på land. 

 - Torget på sydsiden av Halden sentrum gjøres om til en kjemperestaurant der byens serveringssteder byr fram spennende retter og godt drikke, forteller Liv Lindskog.

Det er svært livlig i sentrum av Halden under festivaldagene, og erfaringsmessig velger mange haldensere å spise sine middager ute i byen under  festivaldagene. Også mange tilreisende finner veien til sentrum.

Henning og Guttær

Stort tivoli, god mat, salgsboder, utstillinger og konserter er tydeligvis noe folk setter pris på.

Blant annet spiller Haldens egen Henning Kvitnes med bandet Guttær, og det blir tradjazz, bryggedans, visesang og festivalgudstjeneste.

Liv Lindskog gleder seg til årets festival.

- Bare vi får godt vær, så blir det fullt hus også i år, sier hun.  

Mat og trebåtfestival i Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Praktbåter

Det ligger ikke få tusen timer bak de mange praktfulle båtene, som under Mat- og trebåtfestivalen ankrer opp i gjestehavna i Halden.

Utrolig mange timer puss, polering og justering ligger bak de store og små trebåtene.

Båtene deltar i en konkurranse seg i mellom, og fineste trebåt kåres blant deltagende båter søndag ettermiddag.

Det er også konkurranse blant kokkene, og søndag kårer publikum beste matretter under festivaldagene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK