NRK Meny
Normal

Masser av bruddskader i jula

Vekslende vær, glatt føre og høyt aktivitetsnivå, det er antagelig årsaken til at mange østfoldinger har måttet oppsøke sykehuset med bruddskader i jula.

Masser av bruddskader

Avdelingskoordinator Inger Marie Moksnes og overlege Asbjørn Sorteberg på ortopedisk avdeling på Sykehuset Østfold har hatt en hektisk jul.

Foto: Lotto Olsen / NRK

– Jeg kan nesten ikke huske sist det var så travelt i jula, sier avdelingskoordinator for ortopedisk avdeling på Sykehuset Østfold Inger Marie Moksnes.

Det startet allerede 22. desember og det var travelt gjennom hele jula. Folk har falt på glattisen og knekt ankler og håndledd. Nå står operasjonene i kø.

Tidligere enn normalt

Benbruddsbølgen kom tidlig denne vinteren. Vanligvis ser man ikke denne mengden skader før langt ut på nyåret, men i år kom bruddene før jul.

– 22. desember ramlet det inn her, masse pasienter. Vi hadde 40 – 50 øyeblikkelig hjelp den dagen, forteller Moksnes.

Men så kunne man kanskje tenke seg at det roet seg noen dager mens folk spiste ribbe og åpna julegaver, men den gang ei ...

Moksnes har arbeidet på avdelingen i femten år, og kan nesten ikke huske lignende tilstander.

– Det er lenge siden vi har hatt en så hektisk jul som det vi har hatt nå, sier hun.

Været får skylden

Og grunnen?

– Været, tror Moksnes.– Kuldegrader og sol, fridager og masse energi, det gjør at folk gjerne trekker ut. De fleste har rett og slett skadet seg ute. De ramler og tar seg imot.

Pasientene får øyeblikkelig hjelp, brudd blir gipset. Noen trenger operasjon, men det er så mange at det blir kø: Per nå har de femten håndleddsbrudd som venter på operasjon. Det settes inn ekstra mannskap for å få unna køen.

Nå har koordinatoren bare en bønn til folk som skal ut av sofaen–og ut i verden på glatta.– Bruk gjerne brodder!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Mann dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.