Hopp til innhold

– Vi må ha tro på menneskeheten

Det flyter av plast, gummi og fiskeredskaper i skjærgården, til tross for fem år med europeisk samarbeid for å bli kvitt søppelet.

Søppel i tang og stener

SITTER FAST: Søppel som sitter fast i tang og stener har blitt et stort problem. Man får de ikke løs.

Foto: Anette Torjusen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Alle skulle sett hvor ille det kan bli. Her har vi ryddet hvert år, men nå ser det helt katastrofe ut.

Det sier Anne Lise Bekken, naturveileder i Oslofjordens friluftsråd. For femte året på rad registrerer de og teller søppel på Akerøya på Hvaler, som er en av Norges sju referansestrender.

– Helt forferdelig

Vi er med friluftsrådet og Skjærgårdstjenesten til Hvaler, hvor alt søppelet de finner i 100-metersbeltet og 1000-metersbeltet skal registreres. På den måten får man en pekepinn om utviklingen av marint søppel langs norskekysten.

Anne Lise Bekken

FUNN: Anne Lise Bekken hos Oslofjordens friluftsråd finner store mengder søppel.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Ingen skulle tro at vi var her i fjor. Når vi kommer inn her med båten, ser det ut som et vanlig tangbelte. Men når vi kommer nærmere, er det jo helt forferdelig. Ekstra ille er det i slike oppsamlingsbukter, sier hun.

Vi vasser i plast, metall og søppel i alle farger og fasonger. Godt klort fast i tang og stener.

I fjor fikk Skjærgårdstjenesten på Hvaler med seg tusen sekker med søppel. Nå ser det like ille ut igjen.

– Jeg gikk bare så vidt over her, og så hvor mye jeg fant. Det ser ut som et normalår, dessverre, men vi får se, sier Eivind Børresen i Skjærgårdstjenesten.

Med seg har han alt fra biofiltre, haglehylser og korker til brusflasker.

– Det verste er at når vi er ferdig med å plukke søppel, tar det mye mer tid å få det helt ned til null. Det er et enormt arbeid det ikke finnes ressurser til. Det farligste her er jo det vi ikke ser, det som går i mikroorganismene, sier Børresen.

Eivind Børresen

FARLIG: Eivind Børresen hos Skjærgårdstjenesten på Hvaler har ingen problemer med å finne søppel. Det ligger strødd.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Europeisk samarbeid

Innsamlingen er en del av OSPAR-prosjektet, der funnene registreres og rapporteres til Oslo-Paris konvensjonen for bevaring av det marine miljøet i det nordøstelige Atlanterhavet.

I fem år har funnene på stranden på Hvaler blitt rapportert inn. I Norge er det sju referansestrender. Til tross for at søppelmengdene ikke blir mindre, mener Bekken at hun ser en endring i folks holdninger og er optimist i forhold til de store utfordringene naturen står overfor.

– Jeg må si at jeg er optimist i forhold til at det er mer og mer fokus på det, og flere og flere blir bevisste på ting de ikke var bevisste på før. Det å kaste ting i do og så videre. Vi må tro at folk kan lære etterhvert. Vi må ha tro på menneskeheten, sier hun.

Akerøya, Hvaler

VAKKERT: Målet med samarbeidet er å bevare en ren og vakker kyst, men man kjemper mot søppel som ikke bare ses med det blotte øyet.