NRK Meny
Normal

Mari Boine til Månefestivalen

Jazzdamene Mari Boine og Hanne Hukkelberg er klare for Månefestivalen.

Mari Boine på konsert
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den anerkjente samiske artisten Mari Boine kommer til Månefestivalen i Fredrikstad i slutten av juli.

- Månefestivalen har lange tradisjoner i å booke jenter. I år har vi den udelte gleden av å trekke frem to av de aller beste, sier festivalsjef Jimmy Olsen.

Samisk musikk og jazz

Mari Boine har blitt verdenskjent for sin musikk, som er en blanding av jazz, pop, rock og tradisjonell samisk musikk.

Joik og samiske instrumenter, som rytmeinstrumentet runebomme, brukes sammen med rock/pop-inspirerte gitarer og andre elektriske instrumenter.

Boine har fått en rekke priser, utmerkelser og stipender. Blant annet flere Spellemannpriser, Ole Vig-prisen, Nordisk sameråds ærespris, Nordisk Råds Musikkpris, Norsk Kassettavgiftsfonds store lanseringsstipend.

Mari Boine slo gjennom med ”Gula Gula” i 1989. I tillegg til egne album, har Mari Boine også samarbeidet med blant andre Peter Gabriel og Jan Garbarek i 1991/92.

William Hut og Hanne Hukkelberg.
Foto: NRK

- Gleder oss

- Vi gleder oss stort til å se Mari Boine i skumringen på Månefestivalen, sier festivalsjef Jimmy Olsen.

Hanne Hukkelberg fra Kongsberg fikk Spellemannprisen 2006 i åpen klasse for sitt andre album "Rykestrasse 68". Hun har høstet gode kritikker for sin blanding av jazz, electronica og pop.

- Hun blander lyder og sjangere som en dreven barkeeper; lo-fi, jazz, elektronika, eksperimentelle partier, folk, pop, rock. Et barn av sin tid, uten tvil, mener Jimmy Olsen.

Foreløpig artistliste til Månefestivalen 07: The Nomads, Sondre Lerche, Pleasure, Mari Boine, deLillos 85, Hanne Hukkelberg, Keep of Kalessin, Sahg.

Månefestivalen arrangeres i Gamlebyen fra 27. til 30. juli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tage Pettersen avstår etterlønn

    Tidligere ordfører i Moss og nå stortingsrepresentant for Høyre, Tage Pettersen, avstår etterlønn i Moss. Det skriver han på sin egen Twitter-konto. Pettersen søkte om og fikk innvilget halvannen måneds etterlønn. Dette skapte reaksjoner, og det er derfor politikeren likevel har valgt å avstå muligheten. I en SMS skriver Pettersen at han nå er ferdig med saken og ikke vil uttale seg utover dette.

  • Arbeidsulykke på Manstad

    En person er fløyet til Ullevål sykehus med hodeskader etter en arbeidsulykke ved Manstad kjøtt. Det var Fredriksstad blad som først omtalte saken. Til NRK sier operasjonsleder ved politet at de er på stedet og starter etterforskning, men vet lite om hva som faktisk har skjedd. Det skal være snakk om en fall-ulykke, men det er ikke kjent hvor alvorlige skadene er.