NRK Meny
Normal

Mann i 20-årene om SIAN-angrepet: – Hadde gjort det igjen

Dagen etter at han angrep SIAN-talsmann Lars Thorsen under en markering i Moss, innrømmer en mann i 20-årene at det kokte over for ham.

Det ble bråk da Lars Thorsen i SIAN slapp en Islamsk bok på bakken og sa "Den gjør vi sånn med". To menn ble arrestert for å ha angrepet Thorsen.

– Det er alltid galt å angripe noen. Vi skal ikke gå rundt og angripe folk. Men når noen tråkker på islam slik jeg mener han gjorde i går, da kokte det over, sier den unge mannen til NRK. Han ønsker ikke å stå frem under fullt navn.

Han og en kamerat møtte lørdag formiddag opp på markeringen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) hadde i Moss sentrum.

Midt under sin appell, kastet SIANs Lars Thorsen en bok om sharia i bakken. Mannen i 20-årene og kameraten oppfattet at dette var koranen, og at Thorsen behandlet boka slik for å provosere.

Til NRK Østfold sier derimot Lars Thorsen at hensikten ikke var å provosere.

– Nei, det er ikke en bevisst provokasjon.

At boka ble slengt på bakken forklarer han med at det ikke var plass på talerstolen.

Dyttet bort Thorsen

Men de to kameratene ble provosert. De løp begge mot Thorsen, og mannen i 20-årene dyttet SIAN-representanten før han ble tatt hånd om av politiet. Ifølge politiet vil de bli bøtelagt for ordensforstyrrelser.

Selv mener han det ikke kan defineres som et angrep, men han har heller ingen problemer med å stå for at han reagerte.

– Det var ikke slik at kompisen min og jeg hadde planlagt å gå til angrep, men vi reagerte slik. Hadde han gjort det igjen i dag, så hadde jeg gjort akkurat det samme, sier han.

Han er selv muslim, og omtaler retorikken fra SIAN som at «vi» blir trakassert. Han trekker følgende parallell for å forklare hvordan han kunne reagere som han gjorde.

– Ser jeg to menn på gata i Oslo som angriper en dame, så hadde jeg hoppet frem til dem også. Jeg mener de (SIAN) hakker ned på islam, sier han.

Stig Andersen, leder i SIAN.

Omkring 200 mot-demonstranter markerte sin motstand mot SIAN og leder Stig Andersen ved å snu ryggen til.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.