NRK Meny
Normal

Mann dømt til fire års fengsel for voldtekt

En mann i slutten av 40-årene er i Fredrikstad tingrett dømt til fire års ubetinget fengsel for voldtekt av en kvinne. – Et grovt brudd på tillitsforholdet, sier statsadvokat Lene Hammersland.

Fredrikstad tingrett

Mannen møtte i Fredrikstad tingrett forrige uke.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Mannen er også dømt til å betale kvinnen 157.155 kroner i oppreisning og erstatning.

– Dommen er i henhold til påtalemyndighetens påstand og er også i samsvar med slik påtalemyndigheten mener saksforholdet var, sier statsadvokat Lene Hammersland, som var aktor i saken.

– Det har vært et grovt brudd på tillitsforholdet mellom dem, noe også retten har lagt til grunn i skjerpende retning. Dette er en veldig alvorlig sak. Både på grunn av tillitsbruddet, men også med tanke på selve overgrepet. Det er et grovt overgrep, forteller Hammersland.

Var venner

En kveld kvinnen satt hjemme kom den nå domfelte mannen inn i leiligheten. Han var ikke invitert, men gikk rett inn siden døra var ulåst. Kvinnen kjente 47-åringen fra tidligere ettersom hun hadde vært i et forhold med en bekjent av mannen.

Hun hadde også flere ganger tidligere åpnet hjemmet sitt for flere av eks-kjærestens bekjente.

– De har fått lov til å komme hjem til henne, og hun ga dem mat og anledning til å dusje. Hun har beskrevet at de hadde et venneforhold, sier statsadvokaten.

47-åringen hadde med seg to åpnede flasker med alkohol. Tiltalte og fornærmede delte flaskene og drakk i tillegg noe vodka.

«Som et udyr»

Fornærmede forklarte i retten at hun ba 47-åringen forlate leiligheten. Men han forsto verken kan norsk eller engelsk.

Kvinnen forklarte at hun sovnet på sofaen, men våknet av at mannen satt på beina hennes. Hun hadde på seg tykk strømpebukse, en bukse og en truse, som mannen rev opp i skrittet.

«Han må ha brukt betydelig makt for å rive i stykker de solide klærne. Hun ble fryktelig redd og følte seg helt lammet. Hun fryktet han ville drepe henne dersom hun gjorde motstand. Hun har forklart at han var helt svart i øynene og at han oppførte seg som et udyr. Hun tenkte det var best at han "gjorde seg ferdig"», står det i dommen.

Dro til Sverige

Dagen etter oppsøkte et familiemedlem av fornærmede stedet hvor 47-åringen vanligvis oppholdt seg, uten å få kontakt med ham.

Da politiet senere dro til stedet for å pågripe mannen, viste det seg at han hadde reist til Sverige. Han ble pågrepet da han kom tilbake til Norge i oktober.

Mannens forsvarer Harald Otterstad la i retten ned påstand om frifinnelse.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.