NRK Meny
Normal

Manglet spanere - mistet bakmenn i heroinsak

Bakmennene i en stor narkotikasak i fjor ble ikke tatt fordi politiet ikke hadde nok spanere.

Video For få spanere

For få spanere.

En polsk kurér ble i fjor stanset av tollerne på Svinesund med nesten et kilo heroin i magen, og sa ja til å lede politiet til bakmennene - men politiet hadde ikke folk til å gjøre jobben.

I dommen mot polakken fra Halden tingrett, står det at mannen var villig til å samarbeide med politiet for å få tatt bakmennene som ventet på stoffet i Oslo.

«...men det ble det likevel ikke noe av grunnet kapasitetsmangel hos politet», står det i dommen.

– Flere saker parallelt

Guttulsrød

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød leder sentral etterforskings- og utlendingsenhet i Østfold.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Det er, ifølge tollvesenet, ikke første gang at politiet har manglet spanere i slike saker.

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød, som leder sentral etterforskings- og utlendingsenhet i Østfold, sier at det i den konkrete heroinsaken, må ha vært flere saker parallelt, som forhindret politiet.

– Ferieavvikling og omstandighetene den dagen det skjedde var årsaken her. Det må rett og slett ha pågått like viktige saker parallelt, som gjorde at det ikke var mulig å skaffe mannskapene i denne saken, sier Guttulsrød.

Frustrerende for tollerne

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollvesenet sier at det kan være frustrerende at politiet ikke har spanere nok.

– Det er klart at det er et ønske at både bakmenn og smuglere skal bli tatt. Men vår del av jobben er å ta smuglerne som passerer grensen, sier Fredriksen.

Guttulsrød sier imidlertid at den nye spesialenheten i Østfold-politiet lykkes oftere med å få tak i bakmennene. Selv om dommen fra Halden tingrett viser noe annet.

– Vi forsøker å jobbe mot bakmennene og synes det er en veldig effektivt måte å jobbe på. I 2010 oppdaget vi bakmenn og mottakere i 30 prosent av disse sakene som vi hadde i Østfold politidistrikt, og det er adskillig bedre enn hva vi har greid tidligere.

– Jo flere bakmenn vi greier å ta jo flere slike narkotika-organisasjoner regner vi med at vi greier å slå ut, sier Guttulsrød til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: