Opplever ensomhet etter traumer: – Hjelper ikke å være bitter

Mange som opplever traumer blir ensomme og mister venner. – Sårt og leit, men det nytter ikke å være bitter, sier psykolog Peder Kjøs.

Remi Drageset

– Tørr å smile og si «Så godt det er å se deg» til slagrammede, sier Remi Dragset. Han fikk flere hjerneslag da han var 43 år.

Foto: Privat

– Jeg opplevde at det sosiale nettverket, som jeg kjente gjennom blant annet jobb, har blitt delvis borte, sier Remi Drageset.

I mange år jobbet han som journalist. Hverdagene var varierte og han var i kontakt med et stort antall mennesker hver eneste dag. Både kolleger, venner og mennesker han snakket med gjennom jobben.

I 2015 fikk han flere hjerneslag. Drageset var bare 43 år gammel og hverdagen endret seg drastisk.

– Jeg har nok på en måte gjemt meg litt unna selv og delvis isolert meg. Men det har vært ensomt til tider, beskriver han.

Drageset er langt ifra alene. Mange som gjennomgår traumer eller alvorlig sykdom opplever ensomhet i etterkant, forteller psykolog Peder Kjøs.

– Det gjelder nesten uansett hvilket traume man gjennomgår. Det kan være folk som har vært involvert i en trafikkulykke, mistet noen i nær krets eller fått en alvorlig sykdom. Slike hendelser har en isolerende virkning, sier han.

Mistet venner etter slaget

Roger Amundsen

– Å få slag og samtidig miste venner er ganske tøft, sier Roger Amundsen.

Foto: Privat

– Jeg hadde mange venner og var glad i fotball, men plutselig var det ingen som ringte. Jeg gikk ikke like fort, og var sikkert ikke like artig å være med, men jeg hadde ikke mistet lysten til å se på fotball med venner, forteller Roger Larsen, som er leder i Landsforeningen for slagrammede.

Hver eneste dag får nesten 40 personer hjerneslag i Norge. Mange får varige og synlige mén, som lammelser og språkproblemer.

Mann med halvlangt hår ser inn i kamera og smiler lett

Psykolog Peder Kjøs forteller at mange som opplever traumer blir ensomme.

Foto: Andris Visdal / Anti

– Det er enormt mange som føler seg ensomme. Vi mister mange venner fordi de tror at vi ikke orker å gjøre noen ting, mener Larsen.

– Det gjelder å prøve å tenke at det er mulig å treffe nye folk. Noen ganger blir det til at det kanskje er lettere å forholde seg til folk som er i lignende situasjoner, sier psykolog Kjøs.

– Alle andres liv fortsetter som før

Psykologen mener at det er de som har opplevd noe vanskelig som gjør det vanskelig for andre å forholde seg til dem.

– Det er ikke din skyld og det er urettferdig, men du kan ikke sitte å insistere på at alle andre skal forstå, for det gjør de ikke, fortsetter Kjøs.

Psykologen mener at de som er ensomme må forholde seg til situasjonen, og ikke bli bitre på tidligere venner.

– Det er forståelig å bli bitter og lei seg, men det bringer deg ikke videre. Selv om ditt eget liv er snudd på hodet, så fortsetter alle andres liv som før. Det kan være tøft, men sånn er det.