De ber om hjelp fra Sosialombudet, som har merket en så sterk økning i klagesaker at det kan bli nødvendig å si nei til flere som trenger hjelp.
- Det er flest klager på kommunale og sosiale tjenester, sier sosialombud Krishna Chudasama.
Og da dreier det seg om retten til penger fra aosial-kontoret, bostøtte og hjelp til kommunal bolig. I tillegg er folk misfornøyd med skattesaker, barnevernet og attføring.
Kraftig økning
Ombudets trafikktelling viser en økning fra 59 saker i måneden i fjor til 79 saker pr. måned i år. Det de klager mest på er at det offentlige ikke lar folk komme til orde med sine behov. De ansatte forholder seg for mye til det som står i skjemaene, mens loven krever at de skal snakke med dem det gjelder.
Årsaken til økningen er i første rekke at innbyggerne blir stadig mer klar over hvilke muligheter de har til å si i fra når de ikke er fornøyd. Og da fungerer sosialombudet som en uformell megler mellom bruker og tjenesteyter.
Ingen maktkamp
- Det er ikke noe maktkamp mellom tjenesteappereatet og meg om hvem som har rett. Vi har fokuset rettet mot brukerne og som regel går det bra, sier Krishna Chudasama.
Så det er brukerne som vinner?
Ja, det er det. Jeg er ansatt for å hjelpe brukerne og er de fornøyde er jeg fornøyd, sier sosialombudet.