NRK Meny
Normal

Mange barn trenger nye hjem

Så langt i år har 113 barn i Østfold søkt om fosterhjemsplass. Kun 25 av disse har fått et nytt hjem.

Jente ved vindu

Det er stor mangel på fosterhjem i Østfold. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Scanpix / SCANPIX

Antallet barn og unge som trenger fosterhjem i Østfold fortsetter å øke. Hittil i år har det kommet inn 113 søknader fra barn som trenger et nytt hjem.

Så langt har de kun funnet nye fosterhjem til 25 barn i Østfold.

Det øker og på landsbasis. Det er omtrent 1000 barn som trenger nye fosterhjem hvert år.

– Nå jobber vi med tilbud til 15 barn i fylket som vi regner med er godt i havn før nyttår, sier Mette Bernhardsen ved fosterhjemstjenesten i Sarpsborg.

– I Østfold har det vært en økning på elleve prosent siden 2010, sier Mette Bernhardsen.

For en fjerdedel av de 113 søknadene i år har man enten funnet en annen løsning eller barnet har ikke lenger behov for fosterhjem.

– Både negativ og positiv utvikling

Gry Nese fra Fredrikstad har selv vært fostermor i ni år. Hun tenker at det kan være både en negativ og positiv utvikling i antall søknader om fosterhjemsplass.

– Det er en trist tanke at flere og flere barn ikke kan bo med sine omsorgspersoner, sier hun.

– På den andre siden kan det være en positiv utvikling dersom de som jobber med barn nå raskere kan de som ikke lever under gode nok omsorgsforhold, fortsetter Gry Nese.

Gry Nese

Fostermor Gry Nese mener økningen kan være positiv fordi det betyr at flere barn blir sett.

Foto: Håvard Wien/NRK

Fosterhjemstjenesten klarer ikke å rekruttere nok familier. Det kan føre til flere problemer enn at barn ikke har en fast familie å forholde seg til.

– For barn som har levd under dårlige omsorgsvilkår er det viktig å komme i en ny familie og få den nærheten som barn trenger, forteller Gry Nese.

Fosterhjemstjenesten mener og det kan være en påkjenning for barnet å vente lenge for å få en fosterfamilie.

– Barn kan risikere å måtte vente der de ikke ønsker å være, sier Mette Bernhardsen.

Les også:

Gjør fosterhjemstjenesten nok?

– Vi prøver å oppdatere oss på måten vi rekrutterer familier på. Vi må være på veldig mange steder, og vi må være veldig synlige, forklarer Bernhardsen.

Hun sier de merker en stor interesse på Facebook. Her kan de lettere komme i kontakt med interesserte familier.

– Det er mange som viser sin interesse, men vi trenger mange fler. Vi trenger flere å velge mellom, slik at vi har mulighet til å drøfte hvilken familie som passer best, sier Mette Bernhardsen.

Gry Nese mener det å få riktig barn til riktig familie er en viktig del av arbeidet fosterhjemstjenesten gjør.

– At man prøver å være så sikker som mulig på at dette er en optimal god plassering både for familien og for fosterbarnet, slik at det ikke blir en ytterligere belastning for et allerede belastet barn, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fire av fem tatt i arbeidstilsyn

    Arbeidstilsynet har kontrollert 35 bedrifter i Akershus og Østfold - 29 av dem har fått pålegg om utbedringer eller blir ilagt bøter. Dette dreier seg om forhold som kan føre til dødsulykker, sier tilsynsleder Vigdis Tingelstad i Arbeidstilsynet Akershus og Østfold.

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.