NRK Meny
Normal

Seksuelle overgrep mot flere mindreårige i påsken

Overgrepsmottaket i Østfold har undersøkt seks jenter etter seksuelle overgrep i løpet av påsken.

Ann Helen Lomsdalen

Daglig leder Ann Helen Lomsdalen ved overgrepsmottaket i Østfold.

Foto: Tomas Berger/NRK

Fire av de seks jentene er mindreårige. Tre av dem er 14 år gamle, mens den fjerde er 15 år, skriver Fredriksstad Blad.

Overgrepsmottaket hadde 13 jenter under 16 år inne til behandling i løpet av hele fjoråret.

At fire mindreårige har vært på mottaket i påskeuken i år er bekymringsfullt, sier daglig leder Ann Helen Lomsdalen ved overgrepsmottaket i Østfold til NRK.

– Det er veldig bekymringsfullt, det er snakk om veldig unge jenter. Vi har ikke hatt så mange inne i forbindelse med påsken tidligere.

Sakene er anmeldt til politiet.

Espen Fronth-Andersen, etterforskningsleder vold- og sedelighetsavsnittet, Østfold politidistrikt.

Espen Fronth-Andersen, etterforskningsleder vold- og sedelighetsavsnittet, Østfold politidistrikt.

Noen må ta ansvar

Lomsdalen sier overgrepene ofte skjer i forbindelse med at unge jenter drikker alkohol på fester.

– Vi ser at jentene har vært med på fest, blitt tilbudt alkohol og blir lurt opp i stry. De har kanskje ikke drukket før, så de blir veldig fulle og får ikke alltid med seg hva som skjer. Så blir de utnyttet av disse eldre guttene, sier hun og legger til;

– Man kan kanskje si at det noen ganger har vært frivillig fra jentenes side, men samtidig vet vi at de som har foretatt dette er eldre gutter, som vet at jentene er under 16 år. De må vite forskjellen på rett og galt.

Hun presiserer at det er straffbart å ha sex med noen som er under 16 år.

– Jeg synes det er bekymringsfullt at disse guttene faktisk gjør slike ting. Noen må snart ta ansvar og forklare at disse guttene at slike ting er helt ulovlig.

Fysisk skadet

En av de seks jentene som blitt undersøkt har ifølge Lomsdalen fått relativt store fysiske skader som følge av overgrepet.

– Jentene har det tøft. De som ikke husker så mye av hva som har skjedd er kanskje ikke traumatiserte av det når de kommer hit, men når det får gått litt tid og de innser hva som har skjedd, så blir det et stort problem for dem, sier hun.

Lomsdalen tror det er kombinasjonen fint vær, alkohol og mye mennesker som har ført til økningen av antall overgrep i påskeuken.

– Når det er pent vær vet vi at folk trekker ut og gjør hyggelige ting, og det er jo bra. Men så ser vi at det kan skje ting i kjølvannet av det. Det er generelt slik at når sommeren nærmer seg, så er det en del arrangementer og det kommer besøkende til Østfold. Det er nok en kombinasjon av pent vær og flere folk som er ute.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.